Kołocz śląski to wypiek, który jest tradycyjną drożdżową słodkością z Górnego Śląska i Opolszczyzny. Tak więc w naszym regionie musimy robić go doskonale, wiedzą o tym uczniowie budowlanki i właśnie dziś pod okiem senatora Beniamina Godyli uczyli się piec. Wsparcia w kuchni udzielali wicestarosta Józef Gisman i starosta Paweł Masełko.
- Dopasowujemy wszystkie nasze zawody w szkolnictwie zawodowym do oczekiwań. Dlatego właśnie powstał kierunek ciastkarski, cieszymy się, że jest tyle pełnej entuzjazmu młodzieży, która chce się uczyć. Dla nas ważne, aby rynek pracy był nasycony fachowcami, którzy są potrzebni. Ponad 30 lat zajmuje się szkolnictwem zawodowym, obserwuję pracodawców pod kątem zapotrzebowań na rynku pracy i muszę przyznać, że nie mamy problemu z naborem do naszych szkół, bo cieszą się one renomą - mówi Józef Gisman, wicestarosta powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego,
- To ważne spotkanie szczególnie dla młodzieży. Walczyliśmy od kilku lat, by udało nam się otworzyć kierunek technik technologii żywności o specjalności cukiernik, ponieważ posiadamy nauczyciela, który jest prawdziwym fachowcem w tej dziedzinie. Świetny jest w wypiekach i nawet jako osoba nie lubiąca słodkości zawsze się skusze na jego szarlotkę. W przyszłym roku nie otwieramy klasy o tym profilu ze względu na okrojony rocznik. Jednak nam pan Marcin robi dodatkowe zajęcia, kółko cukiernicze. Tak więc młodzież, pomimo że kształci się w zawodzie kucharza, może również rozwijać swoje umiejętności cukiernicze - mówi Ewelina Kowaś, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu.
W zeszłym roku patronat nad klasą cukierniczą objęła firma Godyla, dlatego to właśnie senator Beniamin Godyla, wspólnie z młodzieżą wypiekł swój słynny śląski kołocz.
- Dzisiaj jestem w nietypowej, ale i typowej roli, bo przecież właśnie tak zaczynałem. Senatorem się bywa, ale to, czego się nauczyło, pozostaje z nami do końca życia. Cieszę się, że mogę wspólnie z uczniami z technikum o zawodzie cukiernictwo uczestniczyć w wypieku kołocza śląskiego. Dwanaście lat temu udało się zarejestrować go jako produkt regionalny w Unii Europejskiej i dzisiaj będziemy uczyć się, jak przygotować wszystko zgodnie z zasadami - mówi senator Beniamin Godyla.
Po upieczeniu pyszny kołocz został rozdany mieszkańcom Koźla.
Napisz komentarz
Komentarze