Przygotowanie dobrego kompostu to naprawdę prosta sprawa, a kompostując zyskujemy podwójnie – nie tylko otrzymamy cenny, naturalny nawóz, zwany „czarnym złotem ogrodników”, ale również pozwoli to nam zaoszczędzić na miesięcznych opłatach za wywóz odpadów.
JAK KOMPOSTOWAĆ?
Na wstępie ustal, gdzie umiejscowisz Twój kompostownik. Proces kompostowania ma swoją dynamikę i podlega określonym zasadom, z tego powodu przy wyborze lokalizacji musimy brać pod uwagę kilka aspektów. Powinno to być miejsce, które:
- jest na obrzeżach – jednak niezbyt odległe, ponieważ zbyt duża odległość zniechęca do dokładnego segregowania bioodpadów;
- jest delikatnie zacienione - pamiętaj, że kompostownik nie może znajdować się na bezpośrednim świetle słonecznym, aby nie wysychał, natomiast miejsce w całkowitym cieniu także nie jest zalecane, ponieważ może utrudniać odpowiednie nagrzewanie się materiału organicznego i spowalniać proces kompostowania;
- ma przepuszczalne podłoże - warto, aby gleba pod kompostownikiem była dokładnie przekopana, dzięki czemu organizmy w niej żyjące będą miały dostęp do kompostu;
- znajduje się na lekkim wyniesieniu, aby nie zbierała się tam woda;
- jest delikatnie zasłonięte przed wiatrem, zapewniające jednak możliwość cyrkulacji powietrza wewnątrz kompostownika;
- umożliwia łatwy dostęp do kompostownika, w celu przerzucania i napowietrzania materiału organicznego, a także podlewania stosu wodą podczas suszy i upałów.
Kompost to organiczny nawóz, który wytwarzany jest głównie z odpadów roślinnych – bioodpadów. Powstaje on w procesie kompostowania, czyli zjawisku tlenowego rozkładu resztek roślinnych przez mikroorganizmy. Kompost skutecznie wzbogaca glebę w próchnicę oraz sprawia, że staje się pulchna i przewiewna.
CO MOŻEMY WRZUCAĆ DO KOMPOSTOWNIKA?
Nasze resztki z obiadu czy odpadki z naszego ogródka świetnie nadadzą się do naszego kompostownika, ale które tak naprawdę możemy wrzucać?
Resztki obiadowe:
- łupinki orzechów,
- resztki warzyw oraz owoców,
- skorupki jajek,
- nie-torebkowate fusy po herbacie oraz kawie
Odpadki roślinne:
- kwiaty,
- drobno pocięta słoma i siano,
- rozdrobnione gałęzie drzew,
- chwasty, skoszona trawa,
- przemieszane liście.
CZEGO NIE KOMPOSTUJEMY?
szkła, plastiku, roślin z chorobami, mięsa, ryb oraz kości,
pieluch, podpasek oraz tamponów,
papierosów, odchodów zwierząt, chemikaliów,
popiołu węglowego, oleju, nabiału.
Pamiętaj! Kompostowania bioodpadów stanowiących odpady komunalne nie prowadzi się w dołach ani zbiornikach betonowych.
ZNIŻKA ZA KOMPOSTOWANIE
Jeśli masz już swój kompostownik, kompostujesz i mieszkasz w domu jednorodzinnym, możesz skorzystać z częściowego zwolnienia z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W 2023 r. wynosi ono 2,00 zł od mieszkańca nieruchomości. Aby otrzymać zniżkę należy złożyć nową deklarację do biura Związku. Pamiętaj - w przypadku korzystania ze zniżki nieruchomość nie będzie wyposażona w brązowy pojemnik na bioodpady. Ich nadmiar możesz bez dodatkowych opłat oddać na PSZOK. Więcej na ten temat znajdziesz na stronie www.czystyregion.pl w zakładce „Nasz system”.
Weź udział w programie "Kompostuję - nie marnuję" i odbierz darmowy kompostownik. Szczegóły na stronie www.czystyregion.pl w zakładce "EDUKACJA"
Materiał partnera
Napisz komentarz
Komentarze