Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 05:01
Reklama
Reklama
Reklama

Gospodynie rywalizowały w konkursie na najlepszy kołocz. Remigiusz Rączka jurorem. ZDJĘCIA

Gospodynie rywalizowały w konkursie na najlepszy kołocz. Remigiusz Rączka jurorem. ZDJĘCIA
Reprezentantki sześciu miejscowości wzięły udział w konkursie na najlepszy kołocz z terenu Lokalnej Grupy Działania Euro-Country. Jury uznało, że najlepiej z trudną sztuką wypieczenia perfekcyjnego kołocza poradziły sobie panie ze stowarzyszenia "Nasze jutro" z Długomiłowic.

Była to już ósma edycja konkursu kulinarnego, który organizuje LGD Euro-Country. W tym roku do rywalizacji przystąpiły panie z sześciu miejscowości naszego powiatu. Gospodynie wczoraj przygotowywały kołocz, którego oceny podjęło się jury w składzie: Remigiusz Rączka - mistrz kuchni śląskiej znany z programu "Rączka gotuje", wicestarosta powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego Józef Gisman i Adriana Dziaczyszyn, dyrektor biura LGD "Płaskowyż Dobrej Ziemi". Kunszt gospodyń mogli docenić też odwiedzający Jarmark Urbanowy w Reńskiej Wsi, którzy kosztowali przygotowanych na konkurs kołoczy.

Jury podkreślało bardzo wysoki poziom konkursu, przyznając, że wybór zwycięzców był trudnym zadaniem. - Wszystkie zespoły przygotowały wspaniałe kołocze, różnice w punktach były minimalne. Dziękujemy wam za to, że podtrzymujecie piękną tradycję i dzięki wam możemy raczyć się kołoczem śląskim - mówił Józef Gisman.

Po zsumowaniu ocen okazało się, że zwycięzcami tegorocznej edycji konkursu są gospodynie ze stowarzyszenia "Nasze jutro" z Długomiłowic w składzie: Urszula Wiechowska, Lidia Zemła i Adelajda Bugiel. Drugie miejsce zajęły debiutujące w konkursie panie z Sukowic, trzecie były reprezentantki Polskiej Cerekwi. Wyróżnienia trafiły do gospodyń z Łańca, Reńskiej Wsi i Ciska.

Remigiusz Rączka podkreślał, że kołocz jest niezwykle ważnym elementem kultury śląskiej i towarzyszy mieszkańcom regionu we wszystkich najważniejszych momentach życia. Znany kucharz i restaurator udzielił gospodyniom kilku celnych wskazówek dotyczących przygotowania perfekcyjnego kołocza.


m_DSC_6401

m_DSC_6401

m_DSC_6402

m_DSC_6402

m_DSC_6403

m_DSC_6403

m_DSC_6404

m_DSC_6404

m_DSC_6405

m_DSC_6405

m_DSC_6406

m_DSC_6406

m_DSC_6409

m_DSC_6409

m_DSC_6410

m_DSC_6410

m_DSC_6429

m_DSC_6429

m_DSC_6431

m_DSC_6431

m_DSC_6432

m_DSC_6432

m_DSC_6433

m_DSC_6433

m_DSC_6435

m_DSC_6435

m_DSC_6437

m_DSC_6437

m_DSC_6439

m_DSC_6439

m_DSC_6442

m_DSC_6442

m_DSC_6443

m_DSC_6443

m_DSC_6446

m_DSC_6446

m_DSC_6448

m_DSC_6448

m_DSC_6449

m_DSC_6449

m_DSC_6450

m_DSC_6450

m_DSC_6451

m_DSC_6451

m_DSC_6453

m_DSC_6453

m_DSC_6454

m_DSC_6454

m_DSC_6455

m_DSC_6455

m_DSC_6456

m_DSC_6456

m_DSC_6457

m_DSC_6457

m_DSC_6459

m_DSC_6459

m_DSC_6461

m_DSC_6461

m_DSC_6462

m_DSC_6462

m_DSC_6464

m_DSC_6464

m_DSC_6477

m_DSC_6477

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ