Reprezentantki sześciu miejscowości wzięły udział w konkursie na najlepszy kołocz z terenu Lokalnej Grupy Działania Euro-Country. Jury uznało, że najlepiej z trudną sztuką wypieczenia perfekcyjnego kołocza poradziły sobie panie ze stowarzyszenia "Nasze jutro" z Długomiłowic.
Była to już ósma edycja konkursu kulinarnego, który organizuje LGD Euro-Country. W tym roku do rywalizacji przystąpiły panie z sześciu miejscowości naszego powiatu. Gospodynie wczoraj przygotowywały kołocz, którego oceny podjęło się jury w składzie: Remigiusz Rączka - mistrz kuchni śląskiej znany z programu "Rączka gotuje", wicestarosta powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego Józef Gisman i Adriana Dziaczyszyn, dyrektor biura LGD "Płaskowyż Dobrej Ziemi". Kunszt gospodyń mogli docenić też odwiedzający Jarmark Urbanowy w Reńskiej Wsi, którzy kosztowali przygotowanych na konkurs kołoczy.
Jury podkreślało bardzo wysoki poziom konkursu, przyznając, że wybór zwycięzców był trudnym zadaniem. - Wszystkie zespoły przygotowały wspaniałe kołocze, różnice w punktach były minimalne. Dziękujemy wam za to, że podtrzymujecie piękną tradycję i dzięki wam możemy raczyć się kołoczem śląskim - mówił Józef Gisman.
Po zsumowaniu ocen okazało się, że zwycięzcami tegorocznej edycji konkursu są gospodynie ze stowarzyszenia "Nasze jutro" z Długomiłowic w składzie: Urszula Wiechowska, Lidia Zemła i Adelajda Bugiel. Drugie miejsce zajęły debiutujące w konkursie panie z Sukowic, trzecie były reprezentantki Polskiej Cerekwi. Wyróżnienia trafiły do gospodyń z Łańca, Reńskiej Wsi i Ciska.
Remigiusz Rączka podkreślał, że kołocz jest niezwykle ważnym elementem kultury śląskiej i towarzyszy mieszkańcom regionu we wszystkich najważniejszych momentach życia. Znany kucharz i restaurator udzielił gospodyniom kilku celnych wskazówek dotyczących przygotowania perfekcyjnego kołocza.
Reklama
Gospodynie rywalizowały w konkursie na najlepszy kołocz. Remigiusz Rączka jurorem. ZDJĘCIA
- 19.05.2019 16:22
Napisz komentarz
Komentarze