Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu był współorganizatorem tegorocznego turnieju kulinarnego dla uczniów klas gastronomicznych w województwie opolskim. Konkurs odbył się z inicjatywy Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, którzy byli jednocześnie fundatorami surowców i nagród. Przy okazji konkursu w szkole gościł Kamil Klekowski, szef kuchni z Kluczborka.
Oprócz uczennic z Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu w rywalizacji wzięły udział dwuosobowe zespoły z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Szafera w Głubczycach oraz z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
Zadanie polegało na przygotowaniu zakąski lub zupy oraz dania zasadniczego. Obowiązkowymi elementami w daniach był kurczak oraz dynia, a pozostałe surowce zostały przedstawione dopiero po przystąpieniu do pracy. Uczniowie wykazali się kreatywnością i pomysłowością, a także doskonałą znajomością zasad współczesnej sztuki kulinarnej. Przygotowane potrawy były oceniane przez specjalnie wybrane jury, w którego skład wchodzili: Andrzej Sieradzki - prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Kamil Klekowski – Szef kuchni oraz pracownicy Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
Reprezentantki ZS nr 1 Patrycja Wiencek i Izabela Goldman zajęły drugie miejsce, natomiast pierwsze zdobyły uczennice szkoły w Oleśnie. Trzecie miejsce przypadło ex aequo pozostałym dwóm drużynom. Młodzi kucharze swoje umiejętności szlifowali w najnowszych, oddanych niedawno do użytku pracowniach gastronomicznych, które zostały zbudowane z pieniędzy pozyskanych przez powiat i są częścią dużego projektu edukacyjnego, wartego ponad 3,5 mln zł.
Gratulujemy srebra i wspaniałych dań!
Żródło: Starostwo Powiatowe w Kędzierzynie-Koźlu
Napisz komentarz
Komentarze