Ponad 50 osób, dzieci i ich rodzice wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Publicznej Szkole Podstawowej nr 6. Nietypowe zajęcia zorganizowano w ramach realizacji programu „Żółty talerz” finansowanego przez Kulczyk Foundation a realizowanego przez Polski Czerwony Krzyż w Opolu.
Pani dietetyk w sposób bardzo interesujący i prosty opowiadała o roli cukru w organizmie. Dzieci mogły przeliczyć ile niezdrowego cukru zawierają popularne i lubiane przez nas soki, jogurty, desery mleczne. Podczas warsztatów oglądaliśmy film poświęcony roli cukrów w organizmie oraz źródłach jego występowania w żywności. Następnie przystąpiono do przygotowania szybkich, zdrowych przekąsek, koktajli, sałatek, które mogą zastąpić popularne słodycze. Wykorzystano takie produkty jak: orzechy, warzywa, świeże i suszone owoce, mak, sezam, wiórki kokosowe, migdały, kakao, jogurty naturalne, płatki owsiane, olej kokosowy. Potrawy były przygotowywane według przepisu dietetyczki. Rodzice i dzieci pracowały wspólnie, przygotowując różne potrawy.
Podczas wspólnej degustacji przygotowane potrawy znikały ze stołów. Przepisy zdrowych, słodkich przekąsek trafiły do rodziców i dzieci. Wszyscy zapewniali, że będą przygotowywać je wspólnie w swoich domach. Już za miesiąc następne warsztaty ph. „Zdrowie jest w głowie – naturalne sposoby wzmacniania odporności dzieci”.
Źródło: ZR PCK
Lekcja zdrowej żywności dla dzieci z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 6 i ich rodziców. ZDJĘCIA
- 22.02.2017 09:50
Powiązane galerie zdjęć:
Napisz komentarz
Komentarze