Uczniowie z klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 biorą udział w projekcie „Dobre praktyki szansą na dobry start i lepsze jutro”. W jego ramach Młodzież wyjeżdża do Niemiec, gdzie odbywa praktyki zawodowe.
Do tej pory fachu u naszych zachodnich sąsiadów uczyły się dwie szesnastoosobowe grupy, w maju pojedzie trzecia.
- Młodzież jest bardzo zadowolona z tych praktyk. Na miejscu spotykają się z inną kulturą, innym sposobem gotowania i podawania potraw. Pracują bezpośrednio w kuchni bądź też za barem, w restauracjach obsługują też na sali. Już po pierwszym naszym przyjeździe wszyscy pracodawcy bardzo chwalili naszą młodzież, która jest zaangażowana w to, co robi. Usłyszeliśmy, że zawyżamy poziom, co było bardzo miłe, jeśli wziąć pod uwagę, że w projekcie uczestniczą uczniowie z różnych stron Polski – mówi Joanna Walichowska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 i autorka projektu.
Jeden wyjazd trwa cztery tygodnie. W tym czasie uczniowie nie tylko zdobywają praktyczne umiejętności, ale mają też czas na wypoczynek i zwiedzanie. Ci, którzy mieli już okazję skorzystać z praktyk, bardzo je sobie chwalą.
- W Niemczech przebywałam od listopada do połowy grudnia. W ramach praktyk pracowałam w restauracji połączonej z hotelem. Na miejscu organizowano dużo imprez okolicznościowych, było bardzo ciekawie – relacjonuje Patrycja Wiencek. - Uczyłam się przygotowywania potraw niemieckich i włoskich. Ciekawostką było dla mnie, jak powszechne zastosowanie w tej kuchni mają wytrawne wina – wtóruje jej Izabela Goldman.
W praktykach biorą udział zarówno uczniowie technikum, jak i szkoły zawodowej. Wyjazd do Niemiec poprzedzają zajęcia przygotowawcze, w trakcie których kładzie się szczególny nacisk na doskonalenie języka niemieckiego pod kątem jego praktycznego zastosowania w pracy w kuchni i restauracji.
– W zajęciach zawodowych udział bierze nauczyciel języka niemieckiego, który dopytuje, uczy i powtarza pewne zwroty i słowa, które będą przydatne podczas praktyk. Dla młodzieży to duże wyzwanie, ale obserwujemy, że dobrze sobie radzą. Znajomość języka niemieckiego jest dużym atutem dla uczniów – opowiada Joanna Walichowska.
Na realizację dwuletniego projektu szkole udało się pozyskać kwotę ponad 115 tysięcy euro. Program kończy się w tym roku, ale szkoła najprawdopodobniej będzie ubiegała się o jego kontynuowanie w kolejnych latach.
Reklama
Młodzi gastronomicy z „Budowlanki” podnoszą swoje umiejętności na praktykach w Niemczech
- KK24
- 27.01.2017 15:27
Napisz komentarz
Komentarze