Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 04:09
Reklama
Reklama
Reklama

Robert Makłowicz, słynny kucharz i podróżnik, promował w Kędzierzynie-Koźlu swoją najnowszą książkę

Krakowianin z urodzenia, historyk z wykształcenia, kucharz i obieżyświat z wyboru, autor jednego z najpopularniejszych programów kulinarno-podróżniczych, odwiedził Kędzierzyn-Koźle. Robert Makłowicz spotkał się z fanami w Miejskiej Bibliotece Publicznej na Rynku.

Makłowicz objeżdża kraj, aby promować swoją najnowszą książkę - „Dalmacja. Książka kucharska”.

- Kuchnia Dalmacji jest kuchnią bardzo prostą. Zwłaszcza na wsiach ludzie w dużej mierze jedzą to, co sami uprawiają. Dzieje się tak dlatego, że szanują swoją ziemię, a po drugie, sprzyja im klimat. Do tego sami suszą ryby, pozyskują oliwę i pędzą rakiję - tłumaczył Robert Makłowicz. - W Polsce dowodem na rozpasanie władzy jest jedzenie ośmiorniczek. Tam jest to danie biedoty, a i nawet u nas są one tanie. Podobnie w powszechnym użyciu są kalmary, choć zaznaczam, że to akurat największe źródło cholesterolu. Słonina to przy tym pikuś. Gorzej jest z rybami, których na całym świecie brakuje, morza są przełowione - opowiadał.

Porady dla Polaków, którzy wybierają się na wakacyjne wojaże po Dalmacji? Najlepiej unikać ofert all inclusive - jedzenie w takich hotelach nie ma wiele wspólnego z miejscowym, zazwyczaj bazuje na importowanych półproduktach.

robert makłowicz dalmacja  (1) robert makłowicz dalmacja  (2) robert makłowicz dalmacja  (3) robert makłowicz dalmacja  (4)

 
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ