Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 16 września 2024 21:23
Reklama
Reklama

Robert Makłowicz, słynny kucharz i podróżnik, promował w Kędzierzynie-Koźlu swoją najnowszą książkę

Krakowianin z urodzenia, historyk z wykształcenia, kucharz i obieżyświat z wyboru, autor jednego z najpopularniejszych programów kulinarno-podróżniczych, odwiedził Kędzierzyn-Koźle. Robert Makłowicz spotkał się z fanami w Miejskiej Bibliotece Publicznej na Rynku.

Makłowicz objeżdża kraj, aby promować swoją najnowszą książkę - „Dalmacja. Książka kucharska”.

- Kuchnia Dalmacji jest kuchnią bardzo prostą. Zwłaszcza na wsiach ludzie w dużej mierze jedzą to, co sami uprawiają. Dzieje się tak dlatego, że szanują swoją ziemię, a po drugie, sprzyja im klimat. Do tego sami suszą ryby, pozyskują oliwę i pędzą rakiję - tłumaczył Robert Makłowicz. - W Polsce dowodem na rozpasanie władzy jest jedzenie ośmiorniczek. Tam jest to danie biedoty, a i nawet u nas są one tanie. Podobnie w powszechnym użyciu są kalmary, choć zaznaczam, że to akurat największe źródło cholesterolu. Słonina to przy tym pikuś. Gorzej jest z rybami, których na całym świecie brakuje, morza są przełowione - opowiadał.

Porady dla Polaków, którzy wybierają się na wakacyjne wojaże po Dalmacji? Najlepiej unikać ofert all inclusive - jedzenie w takich hotelach nie ma wiele wspólnego z miejscowym, zazwyczaj bazuje na importowanych półproduktach.

robert makłowicz dalmacja  (1) robert makłowicz dalmacja  (2) robert makłowicz dalmacja  (3) robert makłowicz dalmacja  (4)

 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ