Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 19 września 2024 23:56
Reklama
Reklama

Pyszne jedzenie i dzień pełen atrakcji. W Polskiej Cerekwi odbyło się Gotowanie z Utopcem

W niedzielne popołudnie przed pałacem w Polskiej Cerekwi cudowne zapachy unosiły się w powietrzu! Wszystko to za sprawą Gotowania z Utopcem, czyli rokrocznego wydarzenia, którego organizatorem jest Stowarzyszenie Euro-Country.
Pyszne jedzenie i dzień pełen atrakcji. W Polskiej Cerekwi odbyło się Gotowanie z Utopcem

Gotowanie z Utopcem łączy pokolenia, a to za sprawą warsztatów kulinarnych, które Stowarzyszenie Euro-Country zorganizowało razem z Kamilem Klekowskim z Ad Gustum i Bartkiem Daroniem, półfinalistą programu kulinarnego Masterchef Junior.

- Nasze niedzielne gotowanie było świetną okazją do spędzania czasu z bliskimi w tak klimatycznymi historycznym miejscu. A co wyszło z międzypokoleniowego gotowania…? Pierogi z krupniokiem śląskim i kołoczem śląskim. Połączenie trochę szalone i niespotykane ale w smaku doskonałe - opowiada Aleksandra Szlagowska-Papuzińska, prezes stowarzyszenia.

Gotowanie z Utopcem rozwija się o czym świadczy fakt, że co roku przybywa kolejnych wystawców jak i gości na imprezie. 

- Bardzo nas to cieszy szczególnie, że są to nasi lokalni wytwórcy, którym przyznajemy raz w roku Certyfikat Produktu lokalnego w różnych kategoriach, np. rękodzieło, produkt spożywczy, zabytek, zespół czy usługa. Certyfikat ten wyróżnia produkt pod względem jakości i wyjątkowości. Dzięki naszym działaniom, rośnie świadomość mieszkańców o tym co posiadają w swoim otoczeniu i na swoim terenie, próbujemy zaspokoić rosnący apetyt mieszkańców oraz turystów na zdrowe, lokalne jedzenie oraz wspomóc rozwój lokalnych rolników i przedsiębiorców – podkreśla Aleksandra Szlagowska-Papuzińska

Warsztaty kulinarne „GOTOWANIE ŁĄCZY POKOLENIA” były współfinansowane z budżetu Województwa Opolskiego w ramach zadania publicznego w zakresie wsparcia działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych pn. „Opolskie ze smakiem”.

Tegoroczne Gotowanie z Utopcem przeszło już do historii, natomiast już w sobotę 7 września w godzinach od 10 do 13 w Sukowicach przy ścieżce rowerowej „Szlakiem kolejowym” odbędzie się „Bazar z Utopcem”.

Na stoiskach można będzie kupić m.in.: warzywa i owoce, swojskie jaja, makaron, kiszonki, przetwory, wędliny, przetwory z mleka krowiego, domowe ciasta, chleby naturalne, oryginalny kołacz, gofry z bitą śmietaną i owocami, miody i świece oraz wyjątkowe rękodzieło. Dla zmęczonych zakupami czekać będzie strefa relaksu z orzeźwiającą lemoniadą. 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ