Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 września 2024 01:27
Reklama
Reklama

Kapusta kiszona- doskonałe jedzenie na wiele okazji

Superfoods to renomowana lista wielu, różnorodnych produktów, które sprawiają, że nasza dieta jest niezwykle urozmaicona, wartościowa, a przy tym wszystkim pozwala na uzyskanie wielu profitów zdrowotnych. Jednym z superfood, który z dnia na dzień cieszy się coraz większą popularnością i zainteresowaniem, jest kapusta kiszona. To jeden z naszych krajowych produktów, znany i ceniony od wielu, długich lat. Poznajmy go z bliska.
Kapusta kiszona- doskonałe jedzenie na wiele okazji

Krótka charakterystyka superfood

Kapusta kiszona znana jest już od XVII wieku. Pomimo tego, że zdecydowana większość z nas nie raz gościła na swoim talerzu kapustę kiszoną, warto wiedzieć, jak powstaje. Jest to poszatkowana kapusta, która poddawana zostaje procesowi fermentacji. W tym celu poszatkowane warzywo posypuję się solą. Dzięki temu bakterię rozpuszczają cukier, przez co wytwarza się kwas mlekowy. To związek, dzięki któremu można cieszyć się jednym, niepowtarzalnym smakiem, jaki reprezentuje sobą kiszona kapusta. Proces fermentacji trwa około kilkunastu dni, w temperaturze około 10°C. 

Wiele właściwości leczniczych kapusty kiszonej 

Kapusta kiszona wykazuje wiele, różnorodnych właściwe zdrowotnych. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. To w efekcie sprawia, że regularne spożywanie kapusty kiszonej znacząco wpływa na odporność organizmu, w walce z różnego rodzaju infekcjami. 

Oprócz witaminy C, w kapuście kiszonej odnaleźć można także witaminę A, witaminy z grupy B, czy witaminę E oraz K. Dodatkowo w kiszonej kapuście odnaleźć można także różnego rodzaju związki mineralne. Do najważniejszych zaliczyć należy m.in.: wapń, potas, magnez, czy żelazo. Nic więc dziwnego, że cennych właściwości zdrowotnych kapusty kiszonej jest dużo. Regularne spożywanie takiego superfood sprawia, że możemy liczyć na lepsze samopoczucie. Kapusta kiszona aktywuje produkcję tryptofanu. To hormon, który odpowiedzialny jest za stosowne wydzielanie serotoniny. 

Kapusta kiszona to również niezwykle cenny składnik, gdy chcemy zadbać o florę bakteryjną jelit. Wszystko dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które usprawniają procesy trawienne. Co więcej, jeśli kapusta kiszona dawkowana jest we właściwych ilościach, jest w stanie pomóc w dokuczliwych, trwałych zaparciach. 

Cenne związki, które zawarte są w kiszonej kapuście, perfekcyjnie wpływają na kondycję skóry. Nic więc dziwnego, że jest składnik diety, który jest niezwykle doceniany przez wszystkie osoby, które chcą cieszyć się zadbaną, promienną skórą każdego dnia. 

FitApetit- gotowe jedzenie w zasięgu Twoich rąk 

Usługi gastronomiczne firmy FitApetit to rewelacyjne rozwiązanie dla wszystkich osób, które pragną cieszyć się zdrową dietą, nie mając czasu, umiejętności, czy samozaparcia, by samodzielnie przygotować jedzenie. Gotowe jedzenie, które stało się przedmiotem działalności FitApetit, to idealne rozwiązanie, by cieszyć się smakiem i jakością każdego dnia. Już dziś złóż zamówienie u FitApetit, i rozpocznij podróż po lepsze jutro. 

– Artykuł sponsorowany


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ