Do konkursu przystąpiło 6 zespołów z 4 szkół. W miłej i przyjaznej atmosferze uczniowie rywalizowali ze sobą w bardzo wdzięcznej konkurencji. Ich zadaniem było zaaranżowanie stołu zgodnego z wiodącą tematyką, zgodnie z zaproponowanym przez siebie menu, które również musiało zawierać potrawy wykonane z surowców sezonowych. W przeciągu godziny każda z drużyn stworzyła niepowtarzalną aranżację, która oceniana była przez jury, w skład którego wchodzili fachowcy z zakresu gastronomii, kelnerstwa oraz dekoracji tj. Pani Agata Ochał, właścicielka firmy ADA DECOR; Pan Ryszard Kuczera, właściciel firmy OPEN EVENT; Pan Dawid Piegsa, doświadczony kelner, współwłaściciel restauracji TIBO w Długomiłowicach oraz Pan Artur Salamon kierownik Hotelu Solidaris.
Rywalizacja była bardzo wyrównana, wszystkie stoły prezentowały się pięknie i oryginalnie. Każdy z obserwatorów mógł zaczerpnąć inspiracji do stworzenia pięknych aranżacji na spotkania z bliskimi. W menu uczestników nie zabrakło również pomysłów na wspaniałe dania pachnące majem. Po długich debatach i rozmowach z uczestnikami konkursu jury wyłoniło zwycięzców.
1 miejsce zdobyły uczennice z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu: Weronika Hollek i Karolina Marszoł, II. miejsce zajęły przedstawicielki Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu: Daria Łyczek i Wiktoria Świętoniowska, III lokatę uzyskały Sandra Marek i Joanna Smuszowicz z Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu.
Źródło: Zespół Szkół nr 1
Napisz komentarz
Komentarze