Goszczący od kilku dni w Kędzierzynie-Koźlu uczniowie z niemieckiego powiatu Hohenlohen w czwartek sporą część dnia spędzili w kuchni Zespołu Szkół nr 1, gdzie razem z polskimi koleżankami i kolegami przygotowywali wiosenny obiad.
To czwarty, przedostatni dzień wizyty kilkudziesięcioosobowej grupy młodzieży z partnerskiego powiatu Hohenlohe w powiecie kędzierzyńsko-kozielskim. Do tej pory czas upłynął im na zwiedzaniu miasta, powiatu i regionu, a także integracyjnych zajęciach z polskimi uczniami. Wśród nich było dzisiejsze wspólne gotowanie i obiad w Zespole Szkół nr 1.
- Uczniowie wspólnie przygotowali posiłek, który następnie zostanie podany na uroczystym obiedzie z udziałem naszych gości i gospodarzy. Święta tuż, tuż, a więc na talerzach będzie żółto-zielono. Także na gruncie kulinarnym uczniowie znaleźli wspólny język – mówi Urszula Więcek, dyrektor ZS nr 1.
Na przystawkę zaserwowano jajka z łososiem na sałatach, potem na stole pojawił się krem z zielonego groszku, jako danie główne podano nadziewane filety drobiowe z puree oraz polędwiczki w sosie grzybowym z kluskami śląskimi i sałatki. Zwieńczeniem spotkania był udekorowany flagami polską i niemiecką orzechowy tort przygotowany przez szkolne koło cukiernicze.
W obiedzie przygotowanym przez uczniów ze strony starostwa powiatowego uczestniczyli m.in. wicestarosta Józef Gisman oraz dyrektor Powiatowego Zespołu Oświaty Aurelia Stępień.
- Już po raz trzeci biorę udział w takiej wymianie i jak zawsze jestem zachwycona ludźmi i miejscami, które odwiedzamy. Nasze partnerstwo trwa od sześciu lat i w tym czasie przemieniło się w przyjaźń – mówi Christa Kraft, nauczycielka w Karoline-Breitinger-Schule w Künzelsau.
Reklama
Polska gościnność doprawiona odrobiną niemieckości. Międzynarodowe gotowanie w Kędzierzynie-Koźlu. ZDJĘCIA
- 17.03.2016 14:09
Powiązane galerie zdjęć:
Napisz komentarz
Komentarze