Świeże grzyby w pysznym sosie śmietanowym
Jesienne potrawy z grzybami? Jedną z najprostszych, bez której grzybowego sezonu nie wyobrażają sobie prawdziwi miłośnicy grzybobrania, jest sos grzybowy! Przyrządzisz go zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów.
Pamiętaj jedynie, że ususzone kapelusze i trzonki wymagają wcześniejszego namoczenia. Najlepiej pozostawić je zalane wodą na kilka godzin, aż grzyby zmiękną. Dopiero potem będziesz mógł zabrać się do pracy! Co będzie Ci potrzebne do przyrządzenia sosu?
- grzyby leśne (ok. 0,5 kg);
- 1 cebula;
- 1-2 ząbki czosnku;
- śmietana;
- masło lub oliwa z oliwek;
- sól i pieprz;
- opcjonalnie: natka pietruszki.
Świeże grzyby w sosie – jak przyrządzić
Do wykonania przepisu możesz wykorzystać dowolne grzyby (zarówno pyszne podgrzybki czy rydze, jak i pieczarki!). Sam zdecyduj też, na jaką śmietanę postawisz. Danie będzie miało łagodniejszy smak, gdy wybierzesz śmietankę 30%. Z kolei osoby, które chciałyby zminimalizować kaloryczność sosu, mogą postawić na śmietanę 18% lub 12%.
Świeże, leśne grzyby umyj i pokrój w ćwiartki, drobną kostkę albo w plastry. Grzyby mogą mieć dokładnie taką postać, jaka Twoim zdaniem jest najbardziej apetyczna! Następnie posiekaj czosnek, a cebulę pokrój w piórka.
Teraz przygotuj patelnię (zależnie od typu kuchenki będą to patelnie na indukcję lub kuchenkę gazową). Wyłóż 2 łyżki masła albo oliwy i podsmażaj cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż do miękkości (ok. 10-15 minut). Wlej śmietanę, dopraw do smaku i gotuj jeszcze chwilę.
Gotowy sos możesz posypać świeżą natką pietruszki. To szybkie danie podawaj z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej albo ziemniaków.
Sos możesz dowolnie urozmaicać, dodając do niego np. mięso. Wówczas zamieni się on w pyszne kotleciki w sosie kurkowym albo zrazy w sosie z borowików. Możliwości są niemal nieograniczone!
Suszone grzyby z mięsem i kapustą w wersji z piekarnika
Suszone grzyby podane z mięsem i kapustą to prawdziwie jesienne danie: aromatyczne, sycące i bardzo smaczne! Co będzie Ci potrzebne, by je przyrządzić?
- 800 g mięsa drobiowego lub wieprzowego;
- ulubione przyprawy oraz ocet balsamiczny i olej do przyrządzenia marynaty;
- 1 szklanka czerwonego wina (można zastąpić bulionem);
- 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, kurki, maślaki);
- olej do smażenia;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 0,5 kg kiszonej kapusty;
- 0,5 szklanki śliwek;
- 0,5 szklanki wody.
Jak przyrządzić suszone grzyby z mięsem?
Do przygotowania suszonych grzybów z pewnością przyda Ci się suszarka do grzybów. Dzięki temu idealne wysuszenie każdego gatunku stanie się naprawdę łatwe!
Przygotowanie mięsa z kapustą i grzybami z piekarnika podziel na dwa dni. Pierwszego namocz grzyby (włóż je do miski i zalej szklanką wody). Zamarynuj też mięso. W miseczce połącz 2 łyżki octu, 1 łyżkę oleju i przyprawy (np. sól, pieprz, liście laurowe, listki tymianku, słodką i ostrą paprykę, czosnek). Wymieszaj, natrzyj marynatą mięso i pozostaw w lodówce na całą noc.
Następnego dnia przełóż grzyby do garnka i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. W międzyczasie posiekaj cebulę, a czosnek pokrój w plasterki i podsmaż warzywa na patelni. Dodaj kapustę, kminek i majeranek i smaż ok. 5 minut. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pokrojone śliwki i smaż jeszcze 5 minut. Zalej bulionem albo winem, dodaj 0,5 szklanki wody i gotuj ok. 10 minut. Kapustę połącz z grzybami i gotuj, aż nadmiar wody odparuje.
Na oddzielnej patelni obsmaż mięso. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem ok. 30-50 minut (zależnie od rodzaju mięsa). Dołóż kapustę z grzybami i zapiekaj jeszcze ok. 15 minut.
Gołąbki z grzybami, czyli sprawdzone przepisy na jesienne grzyby
Leśne grzyby świetnie nadają się do różnego typu kulinarnych eksperymentów! Efekt większości z nich będzie zachwycająco dobry. Przykład? Gołąbki przyrządzone z grzybami zamiast mięsa! Sposób przygotowania jest podobny do tradycyjnego. Potrzebne będą jednak:
- 30 dag ryżu;
- 40 dag grzybów (kurki, borowiki, a nawet pieczarki);
- cebula;
- 3 łyżki masła;
- kapusta;
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie.
Przepis na pyszne gołąbki z grzybami – wykonanie
Zacznij od włożenia kapusty do garnka, sparzenia jej i oddzielenia liści. Ryż ugotuj al dente, obgotuj też grzyby i zblenduj je na gładką masę. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmażaj na maśle, aż się zeszkli. Dodaj grzyby i smaż ok. 5 minut. Wymieszaj z ryżem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Farsz podziel na porcje i owijaj go liśćmi kapusty. Gołąbki ułóż w garnku, zalej wodą, posól, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 1 godziny.
Zupa grzybowa, której podstawą są świeże, pokrojone grzyby
Zupa z leśnymi grzybami to jedno z najsmaczniejszych jesiennych dań! Równie dobrze będzie smakowała w wersji tradycyjnej, jak i podana jako zupa krem z grzybów. Nawet jednak najlepsze przepisy będą trudne do wykonania bez odpowiedniego kuchennego sprzętu. Dlatego też zaopatrz się w dobrej jakości akcesoria i naczynia – takie jak garnki Florina. A potem działaj!
Świeże grzyby w zupie grzybowej
Składniki do zupy grzybowej to:
- 700 g świeżych grzybów (borowiki, kurki, maślaki);
- 1 litr bulionu;
- 6 ziemniaków;
- 1 marchewkę;
- 1 cebulę;
- 2 ząbki czosnku;
- 5 łyżek oleju;
- 3 łyżki śmietany;
- sól, pieprz, majeranek.
Szybki przepis na zupę z grzybami
Cebulę i czosnek posiekaj, grzyby pokrój w cienkie paski albo plasterki. Podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj grzyby i czosnek i smaż kolejne 15 minut. W międzyczasie pokrój w kostkę marchewkę i ziemniaki.
Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Dodaj grzyby z cebulą i czosnkiem oraz przyprawy. Zamieszaj, gotuj ok. 5 minut. Zabiel śmietaną i, jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czy dania z grzybami warto wprowadzić do swojej kuchni? Oczywiście! Zupa, risotto czy sos z ich dodatkiem to idealna propozycja dla całej rodziny! Spróbuj koniecznie i przekonaj się o tym!
Materiał partnera
Autor zdjeć: Magda
Napisz komentarz
Komentarze