Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 30 września 2024 13:32
Reklama
Reklama

Jesienne grzyby – 4 sprawdzone przepisy!

Grzyby leśne to wyjątkowy skarb jesieni! Wystarczy dodać do nich kilka popularnych składników, które na pewno masz w swojej kuchni i prawdziwa uczta gotowa! Jeśli więc do tej pory grzyby pojawiały się na Twoim stole jedynie w potrawach wigilijnych, pora to zmienić! Zastanawiasz się, na jakie dania z grzybami warto postawić? Sprawdź nasze pomysły i się zainspiruj!
Jesienne grzyby – 4 sprawdzone przepisy!

Świeże grzyby w pysznym sosie śmietanowym

Jesienne potrawy z grzybami? Jedną z najprostszych, bez której grzybowego sezonu nie wyobrażają sobie prawdziwi miłośnicy grzybobrania, jest sos grzybowy! Przyrządzisz go zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów.

Pamiętaj jedynie, że ususzone kapelusze i trzonki wymagają wcześniejszego namoczenia. Najlepiej pozostawić je zalane wodą na kilka godzin, aż grzyby zmiękną. Dopiero potem będziesz mógł zabrać się do pracy! Co będzie Ci potrzebne do przyrządzenia sosu?

  • grzyby leśne (ok. 0,5 kg);
  • 1 cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • śmietana;
  • masło lub oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz;
  • opcjonalnie: natka pietruszki.

Świeże grzyby w sosie – jak przyrządzić

Do wykonania przepisu możesz wykorzystać dowolne grzyby (zarówno pyszne podgrzybki czy rydze, jak i pieczarki!). Sam zdecyduj też, na jaką śmietanę postawisz. Danie będzie miało łagodniejszy smak, gdy wybierzesz śmietankę 30%. Z kolei osoby, które chciałyby zminimalizować kaloryczność sosu, mogą postawić na śmietanę 18% lub 12%.

Świeże, leśne grzyby umyj i pokrój w ćwiartki, drobną kostkę albo w plastry. Grzyby mogą mieć dokładnie taką postać, jaka Twoim zdaniem jest najbardziej apetyczna! Następnie posiekaj czosnek, a cebulę pokrój w piórka.

Teraz przygotuj patelnię (zależnie od typu kuchenki będą to patelnie na indukcję lub kuchenkę gazową). Wyłóż 2 łyżki masła albo oliwy i podsmażaj cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż do miękkości (ok. 10-15 minut). Wlej śmietanę, dopraw do smaku i gotuj jeszcze chwilę.

Gotowy sos możesz posypać świeżą natką pietruszki. To szybkie danie podawaj z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej albo ziemniaków.

Sos możesz dowolnie urozmaicać, dodając do niego np. mięso. Wówczas zamieni się on w pyszne kotleciki w sosie kurkowym albo zrazy w sosie z borowików. Możliwości są niemal nieograniczone!

Suszone grzyby z mięsem i kapustą w wersji z piekarnika

Suszone grzyby podane z mięsem i kapustą to prawdziwie jesienne danie: aromatyczne, sycące i bardzo smaczne! Co będzie Ci potrzebne, by je przyrządzić?

  • 800 g mięsa drobiowego lub wieprzowego;
  • ulubione przyprawy oraz ocet balsamiczny i olej do przyrządzenia marynaty;
  • 1 szklanka czerwonego wina (można zastąpić bulionem);
  • 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, kurki, maślaki);
  • olej do smażenia;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 0,5 kg kiszonej kapusty;
  • 0,5 szklanki śliwek;
  • 0,5 szklanki wody.

Jak przyrządzić suszone grzyby z mięsem?

Do przygotowania suszonych grzybów z pewnością przyda Ci się suszarka do grzybów. Dzięki temu idealne wysuszenie każdego gatunku stanie się naprawdę łatwe!

Przygotowanie mięsa z kapustą i grzybami z piekarnika podziel na dwa dni. Pierwszego namocz grzyby (włóż je do miski i zalej szklanką wody). Zamarynuj też mięso. W miseczce połącz 2 łyżki octu, 1 łyżkę oleju i przyprawy (np. sól, pieprz, liście laurowe, listki tymianku, słodką i ostrą paprykę, czosnek). Wymieszaj, natrzyj marynatą mięso i pozostaw w lodówce na całą noc.

Następnego dnia przełóż grzyby do garnka i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. W międzyczasie posiekaj cebulę, a czosnek pokrój w plasterki i podsmaż warzywa na patelni. Dodaj kapustę, kminek i majeranek i smaż ok. 5 minut. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj pokrojone śliwki i smaż jeszcze 5 minut. Zalej bulionem albo winem, dodaj 0,5 szklanki wody i gotuj ok. 10 minut. Kapustę połącz z grzybami i gotuj, aż nadmiar wody odparuje.

Na oddzielnej patelni obsmaż mięso. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem ok. 30-50 minut (zależnie od rodzaju mięsa). Dołóż kapustę z grzybami i zapiekaj jeszcze ok. 15 minut.

Gołąbki z grzybami, czyli sprawdzone przepisy na jesienne grzyby

Leśne grzyby świetnie nadają się do różnego typu kulinarnych eksperymentów! Efekt większości z nich będzie zachwycająco dobry. Przykład? Gołąbki przyrządzone z grzybami zamiast mięsa! Sposób przygotowania jest podobny do tradycyjnego. Potrzebne będą jednak:

  • 30 dag ryżu;
  • 40 dag grzybów (kurki, borowiki, a nawet pieczarki);
  • cebula;
  • 3 łyżki masła;
  • kapusta;
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie.

Przepis na pyszne gołąbki z grzybami – wykonanie

Zacznij od włożenia kapusty do garnka, sparzenia jej i oddzielenia liści. Ryż ugotuj al dente, obgotuj też grzyby i zblenduj je na gładką masę. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmażaj na maśle, aż się zeszkli. Dodaj grzyby i smaż ok. 5 minut. Wymieszaj z ryżem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Farsz podziel na porcje i owijaj go liśćmi kapusty. Gołąbki ułóż w garnku, zalej wodą, posól, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 1 godziny.

Zupa grzybowa, której podstawą są świeże, pokrojone grzyby

Zupa z leśnymi grzybami to jedno z najsmaczniejszych jesiennych dań! Równie dobrze będzie smakowała w wersji tradycyjnej, jak i podana jako zupa krem z grzybów. Nawet jednak najlepsze przepisy będą trudne do wykonania bez odpowiedniego kuchennego sprzętu. Dlatego też zaopatrz się w dobrej jakości akcesoria i naczynia – takie jak garnki Florina. A potem działaj!

Świeże grzyby w zupie grzybowej

Składniki do zupy grzybowej to:

  • 700 g świeżych grzybów (borowiki, kurki, maślaki);
  • 1 litr bulionu;
  • 6 ziemniaków;
  • 1 marchewkę;
  • 1 cebulę;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 5 łyżek oleju;
  • 3 łyżki śmietany;
  • sól, pieprz, majeranek.

Szybki przepis na zupę z grzybami

Cebulę i czosnek posiekaj, grzyby pokrój w cienkie paski albo plasterki. Podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj grzyby i czosnek i smaż kolejne 15 minut. W międzyczasie pokrój w kostkę marchewkę i ziemniaki.

Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Dodaj grzyby z cebulą i czosnkiem oraz przyprawy. Zamieszaj, gotuj ok. 5 minut. Zabiel śmietaną i, jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Czy dania z grzybami warto wprowadzić do swojej kuchni? Oczywiście! Zupa, risotto czy sos z ich dodatkiem to idealna propozycja dla całej rodziny! Spróbuj koniecznie i przekonaj się o tym!

Materiał partnera

Autor zdjeć: Magda


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ