Czym jest dieta wegańska i co przygotować dla weganina?
Na początku warto doprecyzować na czym dokładnie polega dieta wegańska, która często bywa melona z wegetarianizmem. Weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięsa, ryb, owoców morza, jajek, nabiału oraz miodu. Przygotowując potrawy warto uważać także na żelatynę, którą możemy zastąpić roślinnym agarem. Wegetarianie z kolei nie jedzą jedynie mięsa oraz ryb i owoców morza. Gazetka Dino to świetne źródło licznych inspiracji kulinarnych na każdą kieszeń!
Zapiekane pieczarki portobello
Faszerowane portobello świetnie sprawdzą się zarówno jako ciepła, jak i zimna przekąska. Pieczarki należy posmarować ulubionym sosem pomidorowym, następnie dodać do nich pokrojone w kostkę trzonki grzybów, cukinię, paprykę oraz cebulę. Zapiekankę możemy ozdobić wegańskim parmezanem oraz listkiem świeżej bazylii. Portobello pieczemy ok. 25 minut w 220 stopniach.
Guacamole
Klasyczne guacamole z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do chipsów z batatów lub grzanek. Miąższ należy rozgnieść widelcem, następnie dodać do niego ząbek czosnku, sól, pieprz oraz sok z limonki.
Hummus
Kolejnym klasycznym imprezowym dipem jest słynna pasta z ciecierzycy. Aby przygotować hummus, zblenduj ciecierzycę z puszki, dodaj do niej łyżeczkę soku z cytryny, ząbek czosnku, 5 łyżek pasty sezamowej (Tahini), łyżkę oliwy oraz mielony kumin, sól i pieprz. Przepis możesz wzbogacić o buraka, który odmieni smak klasycznej przekąski. Hummus podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki. Świetnie sprawdzi się z marchewką, ogórkiem lub papryką.
Frytki z pieczonych warzyw
Kolejną przekąską, która przypadnie do gustu wszystkim gościom są frytki z warzyw. Oprócz klasycznych ziemniaczanych, możesz przygotować danie z batata, selera lub pietruszki. Pokrojone warzywa rozłóż na blaszce i przypraw, możesz użyć soli, pieprzu oraz ulubionych ziół. Następnie posmaruj frytki oliwą oraz piecz danie przez 30 min w 180 stopniach, po czym odwróć warzywa i piecz kolejne 15 minut.
Faszerowana papryka
Wybraną paprykę nafaszeruj przyprawioną kaszą jaglaną, cukinią oraz pieczarkami. Wzbogać smak, używając sosu sojowego. Opcjonalnie posyp papryki żółtym wegańskim serem.
Cukinia z pestkami dyni
Paski z cukinii podsmaż na oliwie razem z czosnkiem oraz ziołami (takimi jak oregano, bazylia, tymianek lub zioła prowansalskie), solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie należy dodać pestki dyni i dusić jeszcze przez moment. Potrawę możesz wzbogacić soczewicą lub tofu.
Sos serowy z nachosami
Do kupnych lub domowych nachosów możesz przygotować doskonały sos wegański! Ugotowanego w osolonej wodzie ziemniaka oraz marchewkę blendujemy z olejem, płatkami drożdżowymi (20g) oraz wodą (5-6 łyżek). Sos przeprawiamy słodką wędzoną papryką i solą.
Boczniaki w sosie
Boczniaki po kaszubsku to świetna alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Najpierw podsmaż pokrojoną cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Do cebuli dodajemy pokrojone boczniaki oraz małe kawałki nori. Następnie dodaj sos sojowy, ocet i koncentrat pomidorowy oraz wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Całość przypraw wędzoną papryką, solą oraz cukrem.
Materiał promocyjny
Napisz komentarz
Komentarze