Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 08:06
Reklama
Reklama
Reklama

Jak ugościć weganina? 8 propozycji pysznych przekąsek na każdą okazję

Jak ugościć weganina? 8 propozycji pysznych przekąsek na każdą okazję
Dieta wegetariańska i wegańska stają się w naszym kraju coraz popularniejsze. Jednak dla wielu z nas przygotowywanie potraw bez mięsa i produktów odzwierzęcych bywa wyjątkowo skomplikowane. Jeśli brakuje Ci pomysłów na wegańskie przekąski, wykorzystaj nasze inspiracje!

Czym jest dieta wegańska i co przygotować dla weganina?


Na początku warto doprecyzować na czym dokładnie polega dieta wegańska, która często bywa melona z wegetarianizmem. Weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięsa, ryb, owoców morza, jajek, nabiału oraz miodu. Przygotowując potrawy warto uważać także na żelatynę, którą możemy zastąpić roślinnym agarem. Wegetarianie z kolei nie jedzą jedynie mięsa oraz ryb i owoców morza. Gazetka Dino to świetne źródło licznych inspiracji kulinarnych na każdą kieszeń!

Zapiekane pieczarki portobello


Faszerowane portobello świetnie sprawdzą się zarówno jako ciepła, jak i zimna przekąska. Pieczarki należy posmarować ulubionym sosem pomidorowym, następnie dodać do nich pokrojone w kostkę trzonki grzybów, cukinię, paprykę oraz cebulę. Zapiekankę możemy ozdobić wegańskim parmezanem oraz listkiem świeżej bazylii. Portobello pieczemy ok. 25 minut w 220 stopniach.

Guacamole


Klasyczne guacamole z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do chipsów z batatów lub grzanek. Miąższ należy rozgnieść widelcem, następnie dodać do niego ząbek czosnku, sól, pieprz oraz sok z limonki.

Hummus


Kolejnym klasycznym imprezowym dipem jest słynna pasta z ciecierzycy. Aby przygotować hummus, zblenduj ciecierzycę z puszki, dodaj do niej łyżeczkę soku z cytryny, ząbek czosnku, 5 łyżek pasty sezamowej (Tahini), łyżkę oliwy oraz mielony kumin, sól i pieprz. Przepis możesz wzbogacić o buraka, który odmieni smak klasycznej przekąski. Hummus podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki. Świetnie sprawdzi się z marchewką, ogórkiem lub papryką.


Frytki z pieczonych warzyw


Kolejną przekąską, która przypadnie do gustu wszystkim gościom są frytki z warzyw. Oprócz klasycznych ziemniaczanych, możesz przygotować danie z batata, selera lub pietruszki. Pokrojone warzywa rozłóż na blaszce i przypraw, możesz użyć soli, pieprzu oraz ulubionych ziół. Następnie posmaruj frytki oliwą oraz piecz danie przez 30 min w 180 stopniach, po czym odwróć warzywa i piecz kolejne 15 minut.

Faszerowana papryka


Wybraną paprykę nafaszeruj przyprawioną kaszą jaglaną, cukinią oraz pieczarkami. Wzbogać smak, używając sosu sojowego. Opcjonalnie posyp papryki żółtym wegańskim serem.

Cukinia z pestkami dyni


Paski z cukinii podsmaż na oliwie razem z czosnkiem oraz ziołami (takimi jak oregano, bazylia, tymianek lub zioła prowansalskie), solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie należy dodać pestki dyni i dusić jeszcze przez moment. Potrawę możesz wzbogacić soczewicą lub tofu.


Sos serowy z nachosami


Do kupnych lub domowych nachosów możesz przygotować doskonały sos wegański! Ugotowanego w osolonej wodzie ziemniaka oraz marchewkę blendujemy z olejem, płatkami drożdżowymi (20g) oraz wodą (5-6 łyżek). Sos przeprawiamy słodką wędzoną papryką i solą.

Boczniaki w sosie


Boczniaki po kaszubsku to świetna alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Najpierw podsmaż pokrojoną cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Do cebuli dodajemy pokrojone boczniaki oraz małe kawałki nori. Następnie dodaj sos sojowy, ocet i koncentrat pomidorowy oraz wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Całość przypraw wędzoną papryką, solą oraz cukrem.

Materiał promocyjny

2 (1)

2 (1)

3

3

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ