Cynk i jego właściwości
Cynk jest składnikiem aż 200 różnych enzymów, dlatego jeśli jego niedobór występuje w organizmie, wiele procesów nie może nastąpić. Cynk ma wiele różnych właściwości, takich jak:
- ma pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci;
- pomaga leczyć trądzik i owrzodzenia, ponieważ reguluje on stężenie witaminy A;
- pomaga przy gojeniu się ran;
- wpływa korzystnie na kości oraz jest pomocny podczas leczenia reumatyzmu;
- ma również wpływ na prawidłowe wydzielanie insuliny, ponieważ ten mikroelement reguluje pracę między innymi trzustki;
- zapobiega żylakom i pomaga w ustabilizowaniu ciśnienia;
- korzystnie wpływa również na układ immunologiczny.
Jakie są źródła cynku?
Cynk w jedzeniu jest powszechnie obecny, mimo że tak często go nie dostrzegamy. Dobrymi źródłami cynku są:
- dzikie ostrygi, które zawierają aż 60-90 mg tego pierwiastka w 100 g produktu;
- zarodki pszenne;
- sezam biały i sezam czarny;
- pestki dyni;
- żółtko;
- wątroba;
- kakao;
- olej lniany;
- słonecznik;
Kwas cytrynowy i spożywanie białka zwierzęcego korzystnie wpływają na wchłanianie cynku w jelicie cienkim. Jeśli nasza dieta uboga jest w te produkty, warto również korzystać z suplementów diety, których dzisiaj na rynku jest spora ilość. Zaś gdy nie mamy pewności, czy nasza dieta jest bogata w cynk, warto udać się po poradę do dietetyka, która pomoże w ustaleniu odpowiedniego jadłospisu.
Jakie są skutki nadmiaru i niedoboru cynku?
Przedawkowanie cynku jest bardzo trudne. Jego wchłanianie kontrolują hormony, które zmienia się w zależności od jego ilość — czy jest zbyt duża lub zbyt mała. Przedawkować możemy go jedynie, spożywając zbyt duże liczby suplementów diety, które są w niego bogate. Objawy nadmiaru tego mikroelementu są typowymi dla zatrucia, to znaczy występują wymioty i nudności, bóle brzucha oraz biegunki.
Sytuacja wygląda inaczej jeśli chodzi o niedobór cynku. Prowadzić do tego może zła dieta, a jej skutkami są:
- liczba przeciwciał zmniejsza się, co skutkuje spadkiem odporności; dzieje się tak, ponieważ cynk wspomaga działanie układu immunologicznego;
- za częstym zapadaniem na infekcje idzie ciągłe uczucie zmęczenia i zaburzenia koncentracji;
- widocznym na pierwszy rzut oka skutkiem niedoboru tego pierwiastka jest widoczne pogorszenie stanu paznokci, skóry i włosów; czasami występuje też trądzik, zajady, zmiany łuszczycopodobne oraz owrzodzenia;
- u kobiet skłonnych do rozstępów, pojawić się mogą nowe linie;
- skaleczenia goją się dłużej, nawet te drobne;
- długotrwały niedobór cynku prowadzi do przedwczesnego starzenia;
- pogarszają się zmysły; występuje suchość w ustach, smak oraz węch się pogarszają, co skutkuje zmniejszeniem lub utratą apetytu;
- może również wywołać kurzą ślepotę;
- anemia to też skutek niedoboru cynku w organizmie.
Dlatego ważne jest, aby dieta każdego była bogata w mikroelement, którym jest cynk. Odpowiednie zbilansowanie codziennych posiłków sprawi, że będziemy pełni energii, ale przede wszystkim będziemy zdrowi, a nasz organizm będzie prawidłowo funkcjonować. Warto również wykonywać regularnie badania, dzięki którym zapobiegniemy chorobą i możemy kontrolować swój stan zdrowia.
Materiał partnera
Napisz komentarz
Komentarze