Jak widać mieszkańcy Kędzierzyna-Koźla pokochali kebab. Restauracje serwujące to orientalne danie wyrastają jak grzyby po deszczu, zwłaszcza w rejonie ulicy Wojska Polskiego. Jest ich tam już tam 5, a niebawem pojawi się kolejny.
Kebab to danie, które ma dość ciekawą historię. Niegdyś były to po prostu kawałki dobrze przyprawionego mięsa podane z ryżem i warzywami. Jednak gdy emigranci z Turcji pojawili się w Europie, w pewnym momencie, nie wiedząc skąd, mięso i warzywa zostały umieszczone w picie, czyli nacinanym chlebku. Bardzo popularna jest też wersja zawijana w placek pszenny. Od tego czasu również taki kebab jest uważany za tradycyjne tureckie danie. Jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę, bo Europejczycy, także Polacy, pokochali ten rodzaj jedzenia.
O ile w dużych miastach coraz częściej mówi się o tym, że kulinarna moda na kebab zaczyna przemijać, w naszym mieście danie najwyraźniej zdobywa coraz większą popularność. Restauracje serwujące te dania pojawiają się jedna po drugiej i każda z nich ma swoich wiernych klientów. Na kebab do Kędzierzyna przyjeżdżają też mieszkańcy sąsiednich powiatów.
Już niebawem przy ulicy ulicy Wojska Polskiego pojawi się kolejny - w miejscu sklepu obuwniczego. Będzie to już 6 bar tego rodzaju w tej części miasta. A jeszcze kilka lat temu mieszkańcy żartowali, że ulica Wojska Polskiego powinna zostać przemianowana na "bankową" ze względu na dużą liczbę takich placówek.
- Gdzie się człowiek nie ruszy tam bar z kebabem, wszyscy serwują to samo. Ja tam lubię i sam czasami kupuję, bo jak człowiek głodny, to na szybko dobrze sobie poje. W tym miejscu to dobra lokalizacja, no i może fakt, że mając konkurencję, restauracje dbają o jakość - mówi pan Artur, mieszkaniec Kędzierzyna-Koźla.
Kędzierzyn centrum kebaba. Przy Wojska Polskiego powstaje kolejny bar. To już szósty w tej okolicy
- Redakcja
- 22.02.2022 10:03
Napisz komentarz
Komentarze