Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 20 września 2024 00:11
Reklama
Reklama

Błędy popełniane w czasie wędzenia - czego unikać?

Błędy popełniane w czasie wędzenia - czego unikać?
Wędzenie to unikalna metoda na to, by zakonserwować produkty spożywcze za pomocą dymu. Wędzić można nie tylko mięso i ryby, ale także sery. Wędzenie znane jest ludziom od wieków, zaś metody przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nic więc dziwnego, że przez ten czas powstało kilka odmian wędzenia. Ten proces utrwalania żywności nadaje jej specyficzny aromat, smak i barwę. By proces wędzenia zakończył się sukcesem, należy wystrzegać się kilku rzeczy. Zapraszam do zapoznania się z cennymi wskazówkami, dzięki którym przygoda z wędzeniem zakończy się sukcesem!

Jakie są rodzaje wędzenia?


Ze względu na temperaturę dymu i na czas wędzenia, proces ten dzielimy na wędzenie gorące, ciepłe i zimne. Każdy z tych rodzajów konserwowania produktów charakteryzuje się odpowiednimi warunkami, takimi jak temperatura i czas wędzenia, których to parametrów nie można modyfikować. Podczas wędzenia gorącego, temperatura osiąga od 40 do 90 °C; gdy temperatura oscyluje w granicy 23-40 °C, zaś wilgotność utrzymuje się na poziomie ok. 70-90%, mamy do czynienia z ciepłym wędzeniem. Czas wędzenia w podwyższonej temperaturze wynosi od 4 do 48 godzin. Wędzenie w temperaturze ok. 20 °C i wilgotności w granicy 96-95%, jest wędzeniem zimnym i trwa od 24 godzin do maksymalnie 1 dni. Podczas wędzenia zimnego, produkt wędzi się równomiernie na całej swojej powierzchni, z kolei podczas wędzenia ciepłego, wędzi się nierównomiernie. Na powierzchni produkt jest bardziej wysuszony, pozytywnie wpływa to na trwałość podczas długiego przechowywania. Jeśli więc produkt ma być długo magazynowany, należy unikać wędzenia na zimno.

Jakie drewno jest odpowiednie do wędzenia?


Niezwykle istotnym i decydującym o aromacie wędzonego produktu czynnikiem jest skład dymu, który zależy od użytego drewna. Dym jest wytworzony podczas kontrolowanego spalania drewna. Kluczowym pytaniem, na które trzeba odpowiedzieć jest to, jakie drewno do wędzenia użyć. Z reguły używa się twardego drewna z liściastych drzew. Należy unikać drewna z drzew iglastych, ponieważ zawierają więcej toksycznych i rakotwórczych substancji. Skład chemiczny różnych drzew jest odmienny, drewno składa się z ponad 100 substancji chemicznych. Wśród tych substancji można wyróżnić alkohole, aldehydy, węglowodory, estry i fenole. Do wędzenia drobiu warto użyć drewno z wiśni lub jabłoni, który nadaje produktom słodką nutę. W naszym kraju do wędzenia najczęściej używa się drewna z olchy, ten rodzaj drewna polecany jest niemal do wszystkich produktów, które można wędzić. Aromat wędzonych produktów można wzbogacać również poprzez dodatek ziół. Nie należy jednak dodawać ich na samym początku, tylko pod koniec procesu.

Jak przebiega proces wędzenia?


Podczas wędzenia, dany produkt spożywczy wysycany jest dymem drzewnym, dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór natężenia dymu i użytego drewna. Proces wędzenia powoduje, że w produkcie zmniejsza się udział wody. Ponadto białka przechodzą takim przemianom pod wpływem dymu i ciepła, że produkt nadaje się do spożycia bez konieczności dodatkowej obróbki termicznej. W tym czacie zmienia się tekstura mięsa lub sera. Wędzenie zapobiegnie jego jełczeniu w przyszłości. Podczas wędzenia na produkcie tworzy się skórka, która jest barierą dla drobnoustrojów, które nie mogą przez nią wniknąć do środka.

Wędzenie to skuteczna forma przedłużania jakości produktów. Mało tego, dzięki wędzeniu aromat produktów staje się głebszy, wzbogacony. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dobranie warunków wędzenia i to, jakie należy drewno do wędzenia wybrać.

Jeśli zainteresowały Cię techniki wędzenia i chcesz bardziej zgłębić temat, to zachęcamy do zajrzenia na blog poświęcony wszelkim zainteresowaniom poza-domem.pl. Może wciąż szukasz pasji w swoim życiu? Opisujemy również wiele czynności, które można wykonywać w wolnej chwili, a nawet zacząć od zaraz! Dziedzina turystyki, sportu, a także te niewymagające dużego wysiłku, nie mają przed nami tajemnic.

Materiał promocyjny

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Maciej K. 23.02.2022 14:07
I tak od lat pomimo zmian rządów...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ