Owoce i warzywa – po które najlepiej sięgnąć?
Jedne ze składników, które koniecznie powinny znaleźć się w każdej kuchni to owoce i warzywa. Bardzo ważne jest to, by wybierać te świeże produkty, które pochodzą od znanych i cenionych dostawców, by mieć pewność, że są one zdrowe i nie zostały hodowane na chemicznych nawozach. Wszystkie owoce i warzywa są warte uwagi, ponieważ bogate są w witaminy i minerały. Dzięki temu można mieć pewność, że będą regulować pracę wszystkich układów i narządów. Warto sięgać po produkty sezonowe, jednak zimą można również wybierać mrożonki. Zdaniem dietetyków najlepiej jest spożywać trzy porcje warzyw oraz dwie porcje owoców w ciągu dnia. Ważne jest to, by jeść mniej owoców, niż warzyw, ponieważ te pierwsze mają w składzie dużo cukru naturalnego, więc jedzone w nadmiarze mogą powodować problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zadbaniem o masę ciała.
Oleje – jakich używać, by jeść zdrowo?
Bardzo ważne jest również to, by w każdej kuchni stosować zdrowe oleje. Wydawać się może, że olej to ostatni składnik, który powinien znaleźć się w kuchni. Okazuje się jednak, że zdrowe kwasy tłuszczowe, czyli takie znajdujące się w produktach tłustych niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i naczyniowego. Warto jednak wiedzieć jakie oleje wybierać, by mieć pewność, że są one zdrowe. Najlepiej sprawdzają się oleje takie jak rzepakowy, lniany, konopny, z wiesiołka i czarnuszki. To zdrowe i roślinne oleje, które można stosować w diecie każdego dnia.
Nasiona i orzechy, które warto jeść
Warto również dostarczać do diety nasiona oraz orzechy, by doskonale wpływać na pamięć oraz zadbać o prawidłową pracę układu rozrodczego. Jednak jedząc nasiona i orzechy trzeba zadbać o to, by były one jedzone we właściwych porcjach, ponieważ są wysokokaloryczne. Nie mając czasu na liczenie kalorii można zdecydować się łatwiejszy sposób na odżywianie. Pomocna może okazać się dieta pudełkowa z dowozem Szczecin, która pozwala na oszczędność czasu każdego dnia.
Te wszystkie produkty są wartościowe i zdrowe, dlatego zawsze warto mieć je w swojej kuchni.
Materiał partnera
Napisz komentarz
Komentarze