Wątroba to gruczoł pełniący istotną rolę w prawidłowym działaniu całego organizmu. Do kluczowych funkcji należy m. in.: magazynowanie witamin, metabolizm, detoksykacja organizmu, synteza cholesterolu i żółci. Nieodpowiedni styl życia może prowadzić do wielu powikłań w tym uszkodzenia wątroby. Jeżeli to nastąpi dotychczasowa dieta powinna zostać zmodyfikowana. Z poniższego artykułu dowiesz się jak powinna wyglądać dieta wątrobowa.
Podstawowe założenia diety na wątrobę
Według obecnego stanu wiedzy w diecie wątrobowej można przyjąć pewne ogólne zalecenia, jednak w niektórych jednostkach chorobowych może wystąpić konieczność dodatkowych modyfikacji sposobu żywienia. Całościowy plan żywieniowy powinien być dobierany indywidualnie po uwzględnieniu takich czynników jak stan narządu, występowanie chorób współistniejących oraz stan odżywienia. Dieta wątrobowa powinna spełniać założenia diety lekkostrawnej, a jej głównym celem jest oszczędzanie chorego narządu. Posiłki powinny być podawane o regularnych porach w równych odstępach czasu. Zaleca się by zamiast 2-3 obfitych posiłków spożywać mniej ale częściej. Do przygotowania dań zaleca się takie techniki kulinarne jak: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu. Do niewskazanych metod przyrządzania posiłków należy: smażenie (szczególnie w głębokim tłuszczu), pieczenie, grillowanie i duszenie z obsmażaniem. Potrawy poddane takiej obróbce termicznej są ciężkostrawne tj. długo zalegają w żołądku, a w dodatku dostarczają znacznej ilości tłuszczu (w tym głównie nasyconych kwasów tłuszczowych).
Składniki odżywcze diety
W przypadku prawidłowej masy ciała zapotrzebowanie energetyczne jest zbliżone do zaleceń u osób zdrowych. W przypadku współistniejącego niedożywienia niezbędne jest zwiększenie podaży energii w diecie. Zaleca się, by podaż białka stanowiła ok. 1,2-1,3g/kg m. c. (o ile nie występuje współistniejąca choroba nerek). Warto zwrócić uwagę, by było to głównie pełnowartościowe białko, które zapewnienia odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Produkty zalecane w diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa powinna zapewnić odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. Zatem produkty powinny być urozmaicone i wartościowe pod względem odżywczym, jednocześnie łatwo ulegać trawieniu (spełniając założenia diety lekkostrawnej). Podsumowując powyższe informacje, warto zadbać by w diecie na wątrobę pojawiały się takie produkty jak:
⦁ drobne kasze, jasny makaron, biały ryż,
⦁ pieczywo jasne,
⦁ chude białe mięso (drób, królik),
⦁ nabiał niskotłuszczowy, fermentowane produkty mleczne, chude sery twarogowe,
⦁ oleje roślinne,
⦁ warzywa i owoce obrane rozdrobnione lub poddane obróbce termicznej,
⦁ ryby, szczególnie morskie,
⦁ łagodne przyprawy takie jak: majeranek, oregano, bazylia.
Produkty przeciwwskazane w diecie wątrobowej
W diecie na wątrobę należy dążyć do ograniczenia źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy w tłustych produktach mięsnych, żywności wysoko przetworzonych oraz utwardzonych tłuszczach roślinnych (np. margaryny twarde). Konieczna jest także kontrola ilości spożywanego błonnika pokarmowego, którego nadmierna podaż może podrażniać przewód pokarmowy. Po poddaniu obróbce termicznej lub rozdrobnieniu ilość błonnika w żywności jest niższa niż w produktach surowych. Będąc na diecie wątrobowej należy zrezygnować z poniższych produktów:
⦁ żywność smażona, w panierce, grillowana,
⦁ pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony,
⦁ tłuste czerwone mięso, podroby mięsne, niskiej jakości wędliny,
⦁ alkohol,
⦁ ostre przyprawy, sól,
⦁ tłusty nabiał, ser żółty, ser topiony, sery pleśniowe,
⦁ słodycze i słone przekąski,
⦁ dania instant,
⦁ żywność wzdymająca – warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych.
Zadbaj o jakość i higienę produktów spożywczych
Brak odpowiedniej higieny wiąże się z ryzykiem dostarczania organizmowi niepożądanych lub nawet toksycznych substancji. Aby zminimalizować to ryzyko należy stosować się do podstawowych zasad higieny w kuchni. Warzywa i owoce powinny być dokładnie myte przed spożyciem. Produkty spożywcze należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta. Niedozwolone jest spożywanie produktów przeterminowanych, nieświeżych czy nadpsutych. Przygotowane posiłki powinny być spożyte na bieżąco, nie należy ich zbyt długo przechowywać, ani wielokrotnie odgrzewać. Więcej o diecie wątrobowej przeczytasz na blogu Kcalmar.
Materiał partnera

Napisz komentarz
Komentarze