Krzew dzikiej róży
Dzika róża jest krzewem z rodziny różowatych, który może osiągać nawet do 3 m wysokości, a jako pnącze - nawet wysokość kilkunastu metrów. W Polsce, w klimacie umiarkowanym, jest gatunkiem pospolitym, który można spotkać rosnący dziko pod lasami czy przy drogach, jednak występuje również w ciepłych rejonach Afryki Północnej, w Azji, a także w Nowej Zelandii. Kwiaty dzikiej róży rosną pojedynczo, rzadziej w kwiatostanach i składają się z pięciu płatków różowych lub białych. Owoce mają wydłużony kształt i są koloru purpurowo-czerwonego.
Bogactwo witaminy C - czy wpływa na przebieg przeziębienia?
Owoce dzikiej róży zawierają sporo witamin A, B1, E czy K, jednak to zawartość witaminy C sprawia, że owoce te spektakularnie wyróżniają się spośród innych. Zawierają aż 420 mg witaminy C na 100 g. Dla porównania, w 100 g cytryny jest zaledwie 50 mg tej witaminy. Niektórzy przypisują witaminie C wiele zasług w kontekście jej wpływu na zdrowie przy przeziębieniu. Z oczywistych względów podczas infekcji wirusowych organizm bywa osłabiony. Kwas askorbinowy wprawdzie nie zwalcza bezpośrednio wirusów, ale mówi się o tym, że może brać pośredni udział we wspomaganiu układu odpornościowego. W jaki sposób? Chociażby aktywując do działania leukocyty, czyli białe krwinki, których zadaniem jest walka z infekcjami. Niemniej, witamina z pewnością ma szereg innych zalet: bierze udział w aktywowaniu żelaza, odpowiedzialnego za wytwarzanie hemoglobiny, pomaga w produkcji L-karnityny, transportującej niektóre aminokwasy oraz węglowodany, zapewniając energię mięśniom przy długotrwałym wysiłku, czy w produkcji kolagenu wpływającego na stan skóry. Witamina C pomaga nawet w odchudzaniu poprzez przeciwdziałanie wychwytowi glukozy przez receptory komórek, minimalizując produkcję tzw. zapasowego tłuszczu. Niestety, wytwarzana w przysadce mózgowej i podwzgórzu witamina C bardzo szybko się wyczerpuje, a bywa też, że produkowana jest w znacznie mniejszych ilościach, niż wynika to z zapotrzebowania organizmu. Zdrowy i zbilansowany jadłospis przygotowywany przez catering dietetyczny może pomóc w walce z niedoborami i zapewnić odpowiednią podaż witamin.
Sposoby na włączenie dzikiej róży do diety
Napar z suszonej dzikiej róży
Napar to podstawowa forma przyrządzania napoju, którego bazą jest dzika róża. Jak przygotować napój?
Potrzebujemy:
- 10 g suszonych owoców dzikiej róży
- 500 ml gorącej wody
- Łyżeczkę miodu
Przygotowanie:
Suszone owoce rozdrobnić w moździerzu, po czym umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Zalać gorącą wodą (najlepiej, aby temperatura wody ledwie dochodziła do wrzenia, ale nie wrzała). Pozostawić pod przykryciem na około 15 minut. Przecedzić przez gęste sitko. Przestudzić i dodać miód do smaku.
Marmolada z owoców dzikiej róży
Marmoladę można zjeść od razu lub przygotować przetwory, które przydadzą się zimą. Przetwory własnej roboty wykorzystuje nawet dobra dieta pudełkowa, taka jak https://www.wygodnadieta.pl/.
Potrzebujemy:
- 600 g obranych owoców dzikiej róży
- 300 g cukru
- 1 cytrynę
- 2 jabłka
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Owoce dzikiej róży umieścić w rondelku. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do rondla z owocami. Wycisnąć sok z cytryny i również wlać do naczynia. Wymieszać całość, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie dodać cukier i ponownie gotować około 20 minut lub dłużej - aż zacznie gęstnieć. Po przestudzeniu marmolada jest gotowa.
Owoce dzikiej róży bywają zapomniane, a szkoda, bowiem bardzo mogą się przysłużyć naszemu zdrowiu. Warto spożywać je w formie smacznych przetworów czy naparów. Nawet, jeśli nie pomoże w przypadku przeziębienia, to z pewnością składniki odżywcze dzikiej róży przysłużą się naszemu zdrowiu!
Materiał partnera
Napisz komentarz
Komentarze