To dobra wiadomość dla mieszkańców jednego z największych osiedli w Kędzierzynie-Koźlu. Dzisiaj punktualnie o siódmej rano otwarty został nowy punkt Cukierni Godyla na osiedlu Piastów. Znajduje się on w ciągu pawilonów handlowych przy ul. Krzywoustego 16a, w miejscu gdzie przez długie lata działał salonik prasowy.
O rzemieślniczych lodach, chlebie na naturalnym zakwasie, o prawdziwym regionalnym kołoczu śląskim robionym według tradycyjnej receptury oraz o otwarciu nowej kawiarni-cukierni opowiada właściciel Beniamin Godyla.
– To już kolejny punkt Cukierni Godyla w Kędzierzynie-Koźlu.
– Sklep na os. Piastów przy ul. Krzywoustego 16a jest naszym czwartym punktem w Kędzierzynie-Koźlu. Na razie funkcjonował będzie tylko jako sklep, ale jak tylko zawieszony zostanie stan epidemiczny, planujemy rozszerzyć działalność o kawiarnię, której brakuje w tej części miasta.
Poza punktem na osiedlu Piastów nasze cukiernie znajdują się na głównym pasażu handlowym przy ul. Wojska Polskiego i w Koźlu przy ul. Piastowskiej. Mamy jeszcze sklep w Odrzańskich Ogrodach, ale tymczasowo nie działa on z powodu epidemii koronowirusa i zawieszenia działalności galerii handlowych.
– Co znajdziemy w nowej cukierni na osiedlu Piastów?
– Tak jak w innych naszych punktach, będziemy oferować pieczywo, ciasta, torty i lody. Jak tylko będzie to możliwe, otwarta zostanie tam kawiarnia, w której na miejscu będzie można napić się dobrej kawy.
– Proszę opowiedzieć trochę więcej o waszych rzemieślniczych lodach.
– Są to lody własnej produkcji, które powstają przy wykorzystaniu lokalnych produktów. Nie oszczędzamy na porcjach. Jedna gałka u nas jest wielkości prawie trzech gałek oferowanych przez niektóre inne lodziarnie. Codziennie są dostępne różne smaki i oprócz tradycyjnej truskawki czy śmietanki staramy się zaproponować coś nowego. Czarna porzeczka z bananem, tiramisu, mango, biały sezam, chałwa, słony karmel w białej czekoladzie i sorbety to lody, których naprawdę warto spróbować.
– Co oprócz lodów jest dostępne w państwa cukierni?
– Oczywiście bogata oferta pieczywa, ciast i tortów. Chleb jest robiony na naturalnym zakwasie. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy chleb tradycyjny, razowy, słonecznikowy, kukurydziany, orkiszowy, z mąką dyniową. Posiadamy specjalne pieczywo dla cukrzyków, ale także chleb szwajcar z twarożkiem, tygrysek z siemieniem lnianym czy swojski ze smalcem.
– Klienci często wracają po wasz tradycyjny kołocz śląski?
– To jeden z ulubionych produktów naszych klientów. Mieliśmy tę możliwość, aby przywrócić ten tradycyjny wypiek do łask. Nasz kołocz śląski posiada unijny certyfikat gwarantujący najwyższą jakość produktu i posiada też specjalne oznaczenie. Jest to wyrób regionalny i robiony jest według odpowiedniej receptury. Nasz śląski kołocz musi mieć właściwy rozmiar, może mieć od 2,5 do 3,5 cm wysokości i musi mieć prawdziwy, maślany zapach. Posypka, która jest robiona na prawdziwym maśle, a nie na margarynie, daje właśnie ten odpowiedni aromat i co ciekawe, musi być układana ręcznie. Dlatego właśnie nasz kołocz jest wyjątkowy. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania, jak smakują wszystkie nasze rzemieślnicze produkty, robione zgodnie z tradycją i na bazie prawdziwych i lokalnych surowców.
Cukiernia – Kawiarnia Godyla przy ulicy Krzywoustego 16A jest otwarta od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 17:00. W soboty jest czynna od 07:00 do 15:00. W przyszłości oraz podczas majówki punkt będzie otwarty także w niedziele.
Cukiernie Godyla
Kędzierzyn-Koźle, ul. Krzywoustego 16A
Kędzierzyn-Koźle, ul. Wojska Polskiego 10
Kędzierzyn-Koźle, ul. Piastowska 4
Kędzierzyn-Koźle (Galeria Odrzańskie Ogrody) – tymczasowo nieczynne
Materiał promocyjny
Reklama
Nowa Cukiernia Godyla na osiedlu Piastów. W ofercie pieczywo, regionalny kołocz śląski, rzemieślnicze lody, ciasta i torty
- 23.04.2020 17:30
Napisz komentarz
Komentarze