Dzisiaj oficjalnie został otwarty nowy punkt Cukierni Godyla w Kędzierzynie-Koźlu. Znajduje się on w Koźlu przy ul. Piastowskiej 4. O rzemieślniczych lodach, chlebie na naturalnych zakwasie i o prawdziwym regionalnym kołoczu śląskim robionym według tradycyjnej receptury opowiada właściciel firmy Beniamin Godyla.
- Cukiernie Godyla od dzisiaj znajdują się w różnych częściach Kędzierzyna-Koźla.
- Na terenie Kędzierzyna mamy obecnie trzy punkty. Jeden z nich od lat znajduje się w Galerii Odrzańskie Ogrody, drugi podczas tegorocznych wakacji otworzyliśmy przy ulicy Wojska Polskiego, a trzeci został przeniesiony z Kauflandu właśnie do Koźla na ulicę Piastowską. Otwierając go w tej lokalizacji, przychyliliśmy się tym samym do próśb wielu mieszkańców, którzy dojeżdżali do naszych sklepów z Koźla.
- Co znajdziemy w kozielskiej kawiarni/cukierni?
- Tak jak w innych naszych punktach, będziemy oferować pieczywo, ciasta, torty, lody, ale specjalnie pod kątem młodzieży z pobliskich szkół wzbogacamy naszą ofertę o kanapki. Punkt przy ulicy Piastowskiej 4, znajdujący się blisko dawnego kina Hel i „Żeglugi”, ma sporo miejsca i będzie działał też jako kawiarnia, gdzie można zjeść ciasto i napić się dobrej kawy.
– Proszę opowiedzieć trochę więcej o waszych rzemieślniczych lodach.
– Są to lody własnej produkcji, które powstają przy wykorzystaniu lokalnych produktów. Nie oszczędzamy na porcjach. Jedna gałka u nas, jest wielkości prawie trzech gałek oferowanych przez niektóre inne lodziarnie. Codziennie są dostępne różne smaki i oprócz tradycyjnej truskawki czy śmietanki staramy się zaproponować coś nowego. Czarna porzeczka z bananem, tiramisu, mango, biały sezam, chałwa, słony karmel w białej czekoladzie i sorbety to lody, których naprawdę warto spróbować.
– Co oprócz lodów jest dostępne w państwa cukierni?
– Oczywiście bogata oferta pieczywa i ciast i tortów. Chleb jest robiony na naturalnym zakwasie. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie, mamy chleb tradycyjny, razowy, słonecznikowy, orkiszowy, z mąką dyniową. Posiadamy specjalne pieczywo dla cukrzyków, ale także chleb szwajcar z twarożkiem, tygrysek z siemieniem lnianym czy swojski ze smalcem.
– Kluczowy i najbliższy pana sercu jest tradycyjny kołocz śląski?
– Mieliśmy tę możliwość, aby przywrócić ten tradycyjny wypiek do łask. Nasz kołocz śląski posiada unijny certyfikat gwarantujący najwyższą jakość produktu i posiada też specjalne oznaczenie. Jest to wyrób regionalny i robiony jest według odpowiedniej receptury. Nasz śląski kołocz musi mieć odpowiedni rozmiar, może mieć od 2,5 do 3,5 cm wysokości i musi mieć prawdziwy maślany zapach. Posypka, która jest robiona na prawdziwym maśle, a nie na margarynie, daje właśnie ten odpowiedni aromat i co ciekawe, musi być układana ręcznie. Dlatego nasz kołocz jest wyjątkowy. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania, jak smakują wszystkie nasze rzemieślnicze produkty, robione zgodnie z tradycją i na bazie prawdziwych i lokalnych surowców.
Cukiernia - Kawiarnia Godyla przy ulicy Piastowskiej jest otwarta od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 17:00. W soboty jest czynna od 07:00 do 15:00, a w niedziele od 9:00 do 15:00.
Cukiernie Godyla
ul. Piastowska 4 Kędzierzyn-Koźle
ul. Wojska Polskiego 10
Galeria Odrzańskie Ogrody
Materiał promocyjny
Nowa Cukiernia Godyla w Koźlu. W ofercie regionalny kołocz śląski, pyszne lody, ciasta, pieczywo i torty
- 04.12.2019 18:53
Napisz komentarz
Komentarze