Kebab & Gyros znajduje się na parkingu przy sklepie E. Leclerc w Kędzierzynie-Koźlu. O menu restauracji, domowych pierogach i najdłużej istniejącym i najtańszym kebabie w mieście opowiada Piotr Bukryj – właściciel firmy.
– Co stoi za sukcesem waszych pierogów?
– Już ponad rok temu zdecydowaliśmy się rozszerzyć ofertę o pyszne domowe pierogi przygotowywane tradycyjnie według ukraińskiej receptury. Niewątpliwie za sukcesem stoi pani Natalia, która przyjechała do nas prosto z Ukrainy i która ciasto wyrabia bez użycia maszyn. Pierogi są robione ręcznie i co warto podkreślić, nie używamy w kuchni żadnych chemicznych składników.
– Jakie pierogi znajdziemy obecnie w menu?
– pierogi ukraińskie: tradycyjne pierogi nadziewane ziemniakami twarogiem i cebulką, podawane z duszoną cebulką
– pielmienie – oryginalne pierożki ukraińskie z mięsem mielonym, podawane z masłem
– pierogi kresowe – nadziewane ziemniakami z topionym serem, podawane ze skwarkami
– pierogi chłopskie z ziemniakami i duszoną cebulką
– pierogi na słodko – z twarogiem i owocami
– pierogi z kapustą i grzybami
– pierogi ze szpinakiem, mozzarellą i twarogiem
– pierogi „Manty” – duże prostokątne pierogi z ciasta ziemniaczanego z wołowiną z koperkiem i żółtym serem, podawane z masłem.
Do menu restauracji został wprowadzony także barszcz ukraiński.
– W ofercie znajduje się nadal turecki kebab?
– Oczywiście! Pierogi są tylko częścią naszej oferty, jednak podstawą naszej działalności niezmiennie od 13 lat jest prawdziwy turecki kebab. Oferujemy mięso bardzo dobrego gatunku, które sprowadzamy z Niemiec, a wszystkie sosy – paprykowy, czosnkowy i lekko ostry przygotowujemy na miejscu. Dzięki rozszerzeniu naszej działalności mogliśmy utrzymać ceny i nasz kebab jest obecnie najtańszy w mieście – podkreśla Piotr Bukryj.
Kebab & Gyros jest otwarty w godzinach od 10:00 do 18:00. Zamówienia można realizować także z dowozem do domu. Firma jest też partnerem portali glovo i pyszne.pl
Kebab & Gyros
Parking przy sklepie E. Leclerc, Kędzierzyn-Koźle
Tel. 536416400
Materiał promocyjny
Z całym szacunkiem dla Pani Natali i jej ciężkiej pracy (daleko od domu)
ale te pierogi to nie jest to. Jakiś czas temu kupiłem na próbę różnych pierogów.
Mam teściową która pochodzi z Ukrainy i mam porównanie w smaku pierogów.
Panie Piotrze jak chce Pan robić dobre pierogi wystarczy ruszyć ze swoimi pierogami w miasto
i poczęstować nimi starsze Panie, potem skrzętnie zanotować uwagi lub zaprosić
do swojego lokalu na konsultacje – myślę że przełoży się to na większy obrót
z którym Kedzierzyńsko-Kozielska gastronomia ma problem.
A wspomniany problem wynika z faktu że w mieście nie ma lokalu do którego chętnie by się wracało.
Właściciele lokali w tygodniu narzekają że nie warto gotować bo mało klientów nie zastanawiając się co jest powodem że tak jest – ludzie jeść muszą i chętnie wracaliby do lokalu w którym potrawy (niekoniecznie najtańsze) byłyby smaczne i powtarzalne.
Jeżeli ktoś zna lokal w mieście do którego chętnie wraca, jest smacznie, potrawy powtarzalne, surówki nie z wiaderka, czysto wszędzie, nie ma tylko potraw z piersi kurczaka i schabu chętnie sprawdzę.
Smacznego wszystkim.
Wniosek z Twojej wypowiedzi jest taki, że nie każda pani z Ukrainy potrafi robić dobre pierogi.
A może Ty, Zbigniewie masz smak spaczony, np. covidem i niesłusznie krytykujesz panią Natalię?
Tobie wydaje się, że wystarczy poczęstować starsze panie z Kędzierzyna pierogami na ulicy, by potwierdziły Twoją subiektywną ocenę.
Nie zastanowiłeś się nad tym że dobry kiper posiada odpowiednie certyfikaty?
A Ty chciałbyś wydawać opinię o walorach smakowych pierogów z Kebab & Gyros opierając się na wymamrotanych w czasie ich przeżuwania przez koniecznie starsze panie przypadkowo spotkane na ulicy.
A może to Twoja teściowa ( a jakże, z całym szacunkiem do jej umiejętności kulinarnych) nie robi pierogów takich jak powinna, a Ty, biedny, przyzwyczaiłeś się do tego smaku i każdy inny ich smak wydaje Ci się niewłaściwy?
Pomyśl trochę. Co?
Nie zgodzę się z tym, że nie mamy dobrych lokali – w Ogrodowej nigdy nie brakuje smakoszy !
www. nie otwiera się…
Na Fb jest zupełnie inne info o godzinach otwarcia !
Pierogi ukraińskie znowu są po 12 zł??? Bo w wajacje zdrożały do 15 i z 10 sztuk do 8???
Od kiedy to pierogi ruskie zmieniły nazwę na ukraińskie?
Jakaś nowomowa. Trzeba było od razu walnąć w menu „wareniki”. Przynajmniej od razu wiadomo by było o co chodzi.
Kogo kolego Macieju uważasz za smakosza?
Ogrodowa była względna około trzech lat do tyłu ale chyba zmienili
kucharza i teraz gotują tylko dla „smakoszy”.
Nie chcę robić tu reklamy innym, jak Ty ale jest pare lokali 30-40 km od
miasta gdzie warto pojechać.
PS do administratora – nie powinniście pozwalać tu na reklamę zawarta w komentarzach! (no chyba że jesteście „smakoszami”.
Najlepsze są polskie pierogi robione przez nasze babcie i mamy! Wszystkie inne to tylko ciekawostka.
moje babcie i mamy nie robiły pierogów