Nowa Cukiernia Godyla w Koźlu. W ofercie regionalny kołocz śląski, pyszne lody, ciasta, pieczywo i torty

12

Dzisiaj oficjalnie został otwarty nowy punkt Cukierni Godyla w Kędzierzynie-Koźlu. Znajduje się on w Koźlu przy ul. Piastowskiej 4. O rzemieślniczych lodach, chlebie na naturalnych zakwasie i o prawdziwym regionalnym kołoczu śląskim robionym według tradycyjnej receptury opowiada właściciel firmy Beniamin Godyla.

– Cukiernie Godyla od dzisiaj znajdują się w różnych częściach Kędzierzyna-Koźla.

– Na terenie Kędzierzyna mamy obecnie trzy punkty. Jeden z nich od lat znajduje się w Galerii Odrzańskie Ogrody, drugi podczas tegorocznych wakacji otworzyliśmy przy ulicy Wojska Polskiego, a trzeci został przeniesiony z Kauflandu właśnie do Koźla na ulicę Piastowską. Otwierając go w tej lokalizacji, przychyliliśmy się tym samym do próśb wielu mieszkańców, którzy dojeżdżali do naszych sklepów z Koźla.

– Co znajdziemy w kozielskiej kawiarni/cukierni?

– Tak jak w innych naszych punktach, będziemy oferować pieczywo, ciasta, torty, lody, ale specjalnie pod kątem młodzieży z pobliskich szkół wzbogacamy naszą ofertę o kanapki. Punkt przy ulicy Piastowskiej 4, znajdujący się blisko dawnego kina Hel i „Żeglugi”, ma sporo miejsca i będzie działał też jako kawiarnia, gdzie można zjeść ciasto i napić się dobrej kawy.

– Proszę opowiedzieć trochę więcej o waszych rzemieślniczych lodach.

– Są to lody własnej produkcji, które powstają przy wykorzystaniu lokalnych produktów. Nie oszczędzamy na porcjach. Jedna gałka u nas, jest wielkości prawie trzech gałek oferowanych przez niektóre inne lodziarnie. Codziennie są dostępne różne smaki i oprócz tradycyjnej truskawki czy śmietanki staramy się zaproponować coś nowego. Czarna porzeczka z bananem, tiramisu, mango, biały sezam, chałwa, słony karmel w białej czekoladzie i sorbety to lody, których naprawdę warto spróbować.

– Co oprócz lodów jest dostępne w państwa cukierni?

– Oczywiście bogata oferta pieczywa i ciast i tortów. Chleb jest robiony na naturalnym zakwasie. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie, mamy chleb tradycyjny, razowy, słonecznikowy, orkiszowy, z mąką dyniową. Posiadamy specjalne pieczywo dla cukrzyków, ale także chleb szwajcar z twarożkiem, tygrysek z siemieniem lnianym czy swojski ze smalcem.

– Kluczowy i najbliższy pana sercu jest tradycyjny kołocz śląski?

– Mieliśmy tę możliwość, aby przywrócić ten tradycyjny wypiek do łask. Nasz kołocz śląski posiada unijny certyfikat gwarantujący najwyższą jakość produktu i posiada też specjalne oznaczenie. Jest to wyrób regionalny i robiony jest według odpowiedniej receptury. Nasz śląski kołocz musi mieć odpowiedni rozmiar, może mieć od 2,5 do 3,5 cm wysokości i musi mieć prawdziwy maślany zapach. Posypka, która jest robiona na prawdziwym maśle, a nie na margarynie, daje właśnie ten odpowiedni aromat i co ciekawe, musi być układana ręcznie. Dlatego nasz kołocz jest wyjątkowy. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania, jak smakują wszystkie nasze rzemieślnicze produkty, robione zgodnie z tradycją i na bazie prawdziwych i lokalnych surowców.

Cukiernia – Kawiarnia Godyla przy ulicy Piastowskiej jest otwarta od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 17:00. W soboty jest czynna od 07:00 do 15:00, a w niedziele od 9:00 do 15:00.

Cukiernie Godyla
ul. Piastowska 4 Kędzierzyn-Koźle
ul. Wojska Polskiego 10
Galeria Odrzańskie Ogrody

Materiał promocyjny

 

 

 

12 KOMENTARZE

  1. Znamy, znamy smaki. Będzie smacznie, będzie taniej niż gdzieś tam.
    Szkoda, że tak krótko otwarte. I młodzi i starsi chcą czasem wieczorkiem z kimś porozmawiać przy smakołyku i dobrej kawie.

  2. Chętnie kupię u nich chlebek, bo bardzo lubię, ale po wypieki i lody udam się do pani Zalewskiej, bo te od Godyli się nie umywają. A tak przy okazji, trochę po chamsku tak vis-a-vis firmy, która tam funkcjonuje od lat… Głosowałam na Godylę, ale nie podoba mi się taka nieuczciwa konkurencja.

    • Bronia, a co nieuczciwego w tym jest? To Godyla wchodzi na teren, gdzie Zalewski jest od lat i musi czymś przyciągnąć. Jak będzie słabo się starał, to się nie utrzyma jak poprzednicy. To już chyba 5 czy 6 najemca tego lokalu i każdy padł.

      • dokładnie, konkurencja to nic zdrożnego, zły jest monopol, dobrze gdy przedsiębiorcy rywalizują jakością i ceną,konsument tylko na tym zyskać może

  3. No niestety duże rozczarowanie, byłem, kupiłem i nie smakowało.
    Eklery chyba nie pierwszej świeżości, strasznie twarde, masa kremowa jakaś barwiona…
    0,5kg chleba zwykłego 3,20 zł chleb strasznie zbity, brak cenówek na niektórych asortymentach, konsument nie wie, ile co kosztuję, trzeba osobno pytać o dany produkt. Brak etykiety / metki na chlebie ze składem i zawartością. Brak oznakowania na szybie o możliwości płacenia kartą.

  4. Nikomu nie dogodzisz, co za kraj i ludzie wiecznie narzekanie, to nie takie to za twarde to konkurencja…. Ludzie święta idą opamietajcie się trochę. Skąd w was tyle egoizmu, i zła 😡

    • A co? Mamy podkulić pod siebie ogon i cicho siedzieć? Co innego idiotyczne trollowanie, a co innego merytoryczny wpis, jak np. w przypadku @Jack

  5. Bardzo dobrze, Pan Z. już lata bez konkurencji, ceny winduję że aż strach !!
    Nareszcie coś się dzieje i może da do myślenia !!
    BRAWO

Skomentuj