Nauka połączona z pasją do gotowania. Warsztaty kuchni molekularnej i fluorescencji w Zespole Szkół nr 3 w Sławięcicach

1

Uczniowie klas ósmej Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 12 uczestniczyli w warsztatach chemicznych i Zespole Szkół nr 3 w Sławięcicach. Tematem warsztatów była fluorescencja i kuchnia molekularna.

Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje dość nietypową formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Przyrządzanie potraw kuchni molekularnej wymaga dużej precyzji i zajmuje sporo czasu. Nie da się też przygotować ich na tzw. oko, a wszystkie składniki molekularnego dania.

Warsztaty w Zespole Szkół nr 3 rozpoczęły się od wprowadzenia uczniów w tematykę kilkuminutowym wykładem, a następnie uczniowie przeszli do laboratorium do samodzielnego eksperymentowania pod czujnym okiem prowadzącej warsztaty Irmy Kubica-Gabrysch oraz jej uczennic z 1 klasy technikum analizy chemicznej. Uczniowie przeprowadzali doświadczenia z zakresu fluorescencji oraz przygotowali spaghetti pomarańczowe oraz kawior wiśniowy.

1 KOMENTARZ

  1. Tak jest!!! Uczcie dzieciaki kuchni molekularnej od Amaro gdzie po zjedzeniu 10 dań wychodzi się głodny i z pustym portfelem, a później okazuje się że nie potrafią ugotować pysznego rosołu, rolady, klusek czy pierogów. Katastrofa.

Skomentuj

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj