Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 12:27
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kapary - Właściwości zdrowotne, zastosowanie i wartości odżywcze

Kapary - Właściwości zdrowotne, zastosowanie i wartości odżywcze
Kapary to stosunkowo rzadko stosowany przez nas produkt kulinarny. Są za to nieodłącznym składnikiem sprzyjającej zdrowiu układu krążenia kuchni śródziemnomorskiej. Kapary wyróżniają się bardzo mocnym, cierpkim smakiem, dlatego, przyrządzając danie z ich udziałem, trzeba dozować je z głową. Dodane do potrawy w odpowiednich proporcjach kapary nadają jej wyjątkowego charakteru i zapewniają znakomite wrażenia smakowe. Kapary nie są też pozbawione właściwości zdrowotnych, dlatego warto sięgać po nie częściej niż tylko przy wyjątkowych okazjach.

Co to są kapary?

Kapary to produkt kulinarny o jednym z najbardziej wyrazistych i charakterystycznych smaków. Są drobne, mają kulisty lub owalny kształt i ciemnozieloną barwę. W sprzedaży najczęściej są dostępne w postaci marynowanej. Jedni zaliczają je do warzyw, inni do przypraw. Wielu osobom kojarzą się z oliwkami, jednak w przeciwieństwie do nich nie są owocami rośliny, ale nie do końca rozwiniętymi, zasuszonymi pąkami kwiatowymi. Pozyskiwane są z rośliny o nazwie kapar ciernisty rosnącej w krajach o klimacie tropikalnym.

Zainteresowały Cię kapary? Znajdziesz o nich więcej pod adresem

https://zielares.pl/blog/kapary-wlasciwosci-zastosowanie-i-wartosci-odzywcze/

Kapary - właściwości i skład

Kapary w około 80% złożone są z wody, a reszta składu to cenne dla naszego zdrowia witaminy, minerały, błonnik oraz liczne polifenole (w tym flawonoidy i antocyjany) wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne. Kapary świetnie wpisują się w dietę osób dążących do zrzucenia nadmiernych kilogramów – są bardzo nisko kaloryczne, a co więcej, korzystnie wpływają na przemianę materii.

W kaparach znajdziemy spore ilości witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B. Nie brakuje w nich też witaminy K i E, a także saponin steroidowych, rutyny, kwercetyny i kemferolu. Są ponadto bogatą bazą składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.

Ciekawą właściwością kaparów jest pobudzanie aktywności sirtuin – białek regulujących metabolizm, zwalczających stany zapalne i opóźniających starzenie. Wykazują też wiele innych cennych działań, między innymi:

  • usprawniają procesy trawienne,

  • niwelują wzdęcia, niestrawność, biegunki, dolegliwości jelitowe,

  • chronią wątrobę,

  • wspomagają układ nerwowy,

  • działają przeciwzapalnie,

  • pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych (wzmacniają je, uelastyczniają i uszczelniają),

  • pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego,

  • przeciwdziałają reumatyzmowi,

  • wspomagają zdrowie stawów,

  • są pomocne przy zaburzeniach pracy tarczycy,

  • niwelują dolegliwości bólowe,

  • hamują procesy starzenia i pomagają chronić organizm przed nowotworami.


Jak smakują kapary?

Kapary odznaczają się bardzo zdecydowanym smakiem. Są mocno wyczuwalne w potrawie, dlatego trzeba uważać z ich ilościami. Mają specyficzny słono-kwaśny, lekko pikantny i nieco gorzkawy smak. Niektórzy odnajdują w nich nuty chrzanu, musztardy lub czarnego pieprzu. Ze względu na ostry, wyrazisty smak nie każdy jest zwolennikiem kaparów. Czego by o nich nie powiedzieć, z całą pewnością dają niebanalne efekty kulinarne.

Kapary - zastosowanie w kuchni

Kapary doskonale komponują się z łososiem, tuńczykiem i innymi rybami, a także owocami morza, delikatnym mięsem drobiowym, serami (np. z fetą, mozzarellą), jajkami, oliwkami, czosnkiem, oliwą i ziołami takimi jak bazylia, oregano, tymianek.

Są znakomitym dodatkiem do dań makaronowych, zapiekanek, pizzy, sałatek, farszów. Świetnie sprawdzają się w rozmaitych daniach kuchni włoskiej. Można dodawać je do sosów, dipów, past, marynat i przekąsek na zimno. Można wzbogacać nimi również tatar, przystawki śledziowe, dania jednogarnkowe, gulasze i zupy.

Kapary - przeciwwskazania 

Choć kapary mają niepodważalne zalety zdrowotne, mają też pewien mankament, mianowicie zawierają dużo sodu, który spożywany w nadmiernych ilościach może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia i innych chorób układu krążenia. Warto więc zachować umiar w ich stosowaniu.

Przeciwwskazaniami do spożywania kaparów są głównie: nadciśnienie tętnicze, choroby serca, ciąża, nietolerancja sodu, niedobór wapnia, osteoporoza. Nie są też wskazane dla osób borykających się z obrzękami ciała wynikających z zatrzymywania wody w organizmie i osób będących na diecie niskosodowej.

Jeśli zaciekawił Cię temat właściwości zdrowotnych warzyw, poczytaj o nich więcej na blogu zielares.pl

Material promocyjny

 

glowne_kapary

glowne_kapary


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Realista 13.10.2022 08:40
To już są jaja, bomby w przedszkolach? Przestańcie się wygłupiać i sami wywoływać alarmy z nudów, szkoda stresować dzieciaki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ