Grillowanie w kwietniu – jak rozpocząć sezon wcześniej niż inni?

1

Sezon grillowy to upragniony i często wyczekiwany czas wielu osób. Możliwość spędzania czasu na świeżym powietrzu z najbliższymi przy częstowaniu się smakowitymi potrawami z grilla jest doskonałą formą odpoczynku. Niektórzy nie mogąc doczekać się wiosenno-letnich dni, chcą zorganizować grilla już w kwietniu. Zapach grillowanych i aromatycznych produktów przywołuje na myśl wiosnę, dlatego wiele miłośników grilla organizuje towarzyskie spotkanie na świeżym powietrzu już w pierwszych miesiącach kalendarzowej wiosny. I choć pogoda nie zawsze dopisuje, a przy dłuższym siedzeniu na zewnątrz może być naszym gościom rzeczywiście zimno, istnieją sposoby, które sprawią, że grillowanie nawet w kwietniu będzie doskonałą propozycją na spędzenie wolnego czasu z najbliższymi.

Jak przygotować się do grilla w kwietniu?

Odpowiednie przygotowanie w niezbędne akcesoria i elementy w postaci ogniotrwałych rękawic jest ważne przez cały sezon grillowy, niezależnie od miesiąca. Zaopatrzenie się w te produkty sprawia, że przyrządzanie posiłków staje się maksymalnie komfortowe i przede wszystkim bezpieczne, bez obawy przed poparzeniami. Natomiast w kwietniu, by rozpocząć sezon grillowy wcześniej niż inni, warto zwrócić uwagę na jeszcze inne aspekty. Będzie to przede wszystkim dobór grilla. Nie da się zaprzeczyć, że wczesną wiosną ciężko rozpalić węgiel na tradycyjnym grillu, a co więcej, ten rodzaj sprzętu jest dość niebezpieczny, gdyż wytwarza szkodliwe dla organizmu substancje. I choć nieczęsto się o tym mówi, powinniśmy pamiętać, że skapujący z potraw tłuszcz na rozżarzony brykiet skutkuje toksycznymi związkami chemicznymi, które wsiąkają w przygotowywane jedzenie.

Jaki grill wybrać?

Jeżeli jesteśmy miłośnikami grillowania i często organizujemy tego typu wydarzenia, warto zainteresować się kupnem grilla gazowego. Jest to coraz popularniejszy sprzęt, na który decyduje się wiele osób ze względu na jego wytrzymałość i przede wszystkim wysoką jakość przygotowywanych produktów. Gazowy grill wykonany jest ze stali oraz ceramicznej powłoki, która chroni urządzenie przed najróżniejszymi warunkami atmosferycznymi, a sam grill służy w doskonałym stanie przez lata. Dlaczego jest najlepszym rozwiązaniem w czasie kwietniowego grillowania? Zachęcamy do dalszego czytania.

Dlaczego grill gazowy na chłodniejsze wieczory?

Kwiecień jest miesiącem, w którym jeszcze nie do końca możemy odczuć wyższe temperatury. Z tego względu znacznie łatwiej rozpala się grilla gazowego, niżeli tradycyjnego. Duże wymiary i funkcjonalność pozwala zorganizować grilla nawet pod altaną lub na zewnątrz, gdzie goście owinięci w grube koce będą korzystać ze świeżego powietrza i doskonałych potraw.

Gazowy grill https://koler.pl/ to także idealne rozwiązanie, gdy podczas spotkań odwiedza nas większa ilość gości. Dla porównania grille elektryczne są znacznie mniejsze i wymagają ciągłego podłączenia do prądu. W przypadku deszczowej pogody, nie jest to zbyt bezpieczny pomysł. Natomiast gazowy grill może spokojnie stać pod zadaszeniem czy altanką.

Kolejnym i jednym z najczęściej przemawiających atutów jest wielofunkcyjność i możliwość przyrządzania rozmaitych dań. Zestawy do grillowania oraz urządzenia, które można podłączyć umożliwiają przygotowanie mięsa lub warzyw z rożna, serków, steków, hamburgerów i innych produktów, których grillowanie do tej pory było niemożliwe przez zbyt szerokie przerwy między rusztem. Gazowe grille mają w zestawie żeliwne płyty, a jej wykonanie pozwala na serwowanie nawet najdelikatniejszych ryb. Jeśli naprawdę jesteś miłośnikiem sezonu grillowego i towarzyskich spotkań przy doskonałym jedzeniu, zdecydowanie warto kupić ten rodzaj grilla, który sprawdzi się przez kilka następnych lat.

Źródło zdjęć: freepik.com

Materiał promocyjny

1 KOMENTARZ

  1. Bardzo dobry artykuł! Tylko dlaczego niby grillowanie zaczynać w kwietniu? Oświadczam że w sobotę rozpoczęliśmy grillowanie nie czekając na pozwolenie, potrzebna jest tylko dodatkowo lampa do ogrzewania.

Skomentuj