W takiej kuchni aż chce się gotować. Nowa pracownia gastronomiczna w Zespole Szkół nr 1. ZDJĘCIA

0

W kozielskim Zespole Szkół nr 1 otwarto zmodernizowaną pracownię gastronomiczną. Teraz uczniowie poznają sztukę gotowania, wykorzystując do tego sprzęt, którym mogą pochwalić się najlepsze restauracje.

Zmodernizowana pracownia składa się z dużej kuchni podzielonej na stanowiska oraz części przeznaczonej do nauki sztuki kelnerskiej i barmańskiej.

– Środki na remont i doposażenie pracowni dzięki staraniom starostwa powiatowego oraz Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego pozyskano z Europejskiego Funduszu Społecznego. To prawie pół miliona złotych. Prace trwały prawie rok. Mamy więc w naszej szkole prawdziwą perełkę – mówi Urszula Więcek, dyrektor Zespołu Szkół nr 1.

– Rynek usług gastronomicznych wciąż się rozwija, wiemy o tym, dlatego chcemy, by nasi uczniowie zdobywali praktykę w najlepszych warunkach, będąc świetnie przygotowanymi do zawodu. Z rozmów z pracodawcami wiemy, jakie są ich oczekiwania i tak dopasowujemy kierunki kształcenia nie tylko w gastronomii – mówiła starosta Małgorzata Tudaj.

W ramach projektu remont przeszły pomieszczenia, w których znajdują się pracowanie. Następnie wyposażono je w nowoczesny sprzęt gastronomiczny.

– Uczniowie mają do dyspozycji urządzenia, które wprowadzają kształcenie gastronomiczne w XXI wiek. Dzięki temu poznają techniki pozwalające na zachowanie pełni wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Promujemy więc także zdrowe żywienie – dodaje dyrektor Urszula Więcek.

Uczniowie mają teraz do dyspozycji m.in. urządzenie pozwalające na gotowanie w próżni metodą sous-vide, a także thermomix umożliwiający prowadzenie różnych procesów kulinarnych w jednym czasie. W pracowni pojawiły się także m.in. nowe piece i system odprowadzania oparów.

Wicestarosta Józef Gisman przypomina, że początki projektu sięgają jeszcze 2014 roku, gdy trwała debata o rozwoju szkolnictwa zawodowego na Opolszczyźnie.

Jedną z dziedzin, w której będzie zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników, jest turystyka i hotelarstwo. W odpowiedzi na to powstała ta pracownia. W sumie w ramach projektu będzie to sześć pracowni w różnych placówkach. Łączna wartość zadania to około 3,5 mln zł – zapowiada Józef Gisman.

Ireneusz Wiśniewski, dyrektor Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego, nie ukrywa, że projekt był wymagający ze względu na rozbudowane procedury, ale udało się przez nie przebrnąć.

– Za to dziś możemy pochwalić się jedną z najlepszych pracowni gastronomicznych w regionie, co z pewnością pozytywnie wpłynie na poziom kształcenia – dodaje Ireneusz Wiśniewski.

W otwarciu pracowni uczestniczyła także Bożena Jankowska, przewodnicząca komisji edukacji i promocji rady powiatu, radny Marek Piasecki, Aurelia Stępień, dyrektor Powiatowego Zespołu Oświaty oraz dyrektorzy innych szkół prowadzonych przez powiat.

Już podczas otwarcia pracowni nadarzyła się okazja, by przetestować jej możliwości. Starosta Małgorzata Tudaj, wraz z wicestarostą Józefem Gismanem i przewodniczącą rady powiatu Danutą Wróbel pod okiem Stefano Cusari, szefa kuchni w Trattoria da Stella, przygotowali risotto z prawdziwkami.

 

 

 

Skomentuj

Udowodnij, że nie jesteś robotem i rozwiąż zadanie :) *