Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 9 maja 2024 19:51
Reklama
Reklama

Dieta na wątrobę. Co jeść w diecie wątrobowej?

Dieta na wątrobę. Co jeść w diecie wątrobowej?
Wątroba to gruczoł pełniący istotną rolę w prawidłowym działaniu całego organizmu. Do kluczowych funkcji należy m. in.: magazynowanie witamin, metabolizm, detoksykacja organizmu, synteza cholesterolu i żółci. Nieodpowiedni styl życia może prowadzić do wielu powikłań w tym uszkodzenia wątroby. Jeżeli to nastąpi dotychczasowa dieta powinna zostać zmodyfikowana. Z poniższego artykułu dowiesz się jak powinna wyglądać dieta wątrobowa.

Podstawowe założenia diety na wątrobę

Według obecnego stanu wiedzy w diecie wątrobowej można przyjąć pewne ogólne zalecenia, jednak w niektórych jednostkach chorobowych może wystąpić konieczność dodatkowych modyfikacji sposobu żywienia. Całościowy plan żywieniowy powinien być dobierany indywidualnie po uwzględnieniu takich czynników jak stan narządu, występowanie chorób współistniejących oraz stan odżywienia. Dieta wątrobowa powinna spełniać założenia diety lekkostrawnej, a jej głównym celem jest oszczędzanie chorego narządu. Posiłki powinny być podawane o regularnych porach w równych odstępach czasu. Zaleca się by zamiast 2-3 obfitych posiłków spożywać mniej ale częściej. Do przygotowania dań zaleca się takie techniki kulinarne jak: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu. Do niewskazanych metod przyrządzania posiłków należy: smażenie (szczególnie w głębokim tłuszczu), pieczenie, grillowanie i duszenie z obsmażaniem. Potrawy poddane takiej obróbce termicznej są ciężkostrawne tj. długo zalegają w żołądku, a w dodatku dostarczają znacznej ilości tłuszczu (w tym głównie nasyconych kwasów tłuszczowych).

Składniki odżywcze diety

W przypadku prawidłowej masy ciała zapotrzebowanie energetyczne jest zbliżone do zaleceń u osób zdrowych. W przypadku współistniejącego niedożywienia niezbędne jest zwiększenie podaży energii w diecie. Zaleca się, by podaż białka stanowiła ok. 1,2-1,3g/kg m. c. (o ile nie występuje współistniejąca choroba nerek). Warto zwrócić uwagę, by było to głównie pełnowartościowe białko, które zapewnienia odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Produkty zalecane w diecie wątrobowej

Dieta wątrobowa powinna zapewnić odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. Zatem produkty powinny być urozmaicone i wartościowe pod względem odżywczym, jednocześnie łatwo ulegać trawieniu (spełniając założenia diety lekkostrawnej). Podsumowując powyższe informacje, warto zadbać by w diecie na wątrobę pojawiały się takie produkty jak:
⦁ drobne kasze, jasny makaron, biały ryż,
⦁ pieczywo jasne,
⦁ chude białe mięso (drób, królik),
⦁ nabiał niskotłuszczowy, fermentowane produkty mleczne, chude sery twarogowe,
⦁ oleje roślinne,
⦁ warzywa i owoce obrane rozdrobnione lub poddane obróbce termicznej,
⦁ ryby, szczególnie morskie,
⦁ łagodne przyprawy takie jak: majeranek, oregano, bazylia.

Produkty przeciwwskazane w diecie wątrobowej

W diecie na wątrobę należy dążyć do ograniczenia źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy w tłustych produktach mięsnych, żywności wysoko przetworzonych oraz utwardzonych tłuszczach roślinnych (np. margaryny twarde). Konieczna jest także kontrola ilości spożywanego błonnika pokarmowego, którego nadmierna podaż może podrażniać przewód pokarmowy. Po poddaniu obróbce termicznej lub rozdrobnieniu ilość błonnika w żywności jest niższa niż w produktach surowych. Będąc na diecie wątrobowej należy zrezygnować z poniższych produktów:

⦁ żywność smażona, w panierce, grillowana,
⦁ pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony,
⦁ tłuste czerwone mięso, podroby mięsne, niskiej jakości wędliny,
⦁ alkohol,
⦁ ostre przyprawy, sól,
⦁ tłusty nabiał, ser żółty, ser topiony, sery pleśniowe,
⦁ słodycze i słone przekąski,
⦁ dania instant,
⦁ żywność wzdymająca – warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych.

Zadbaj o jakość i higienę produktów spożywczych
Brak odpowiedniej higieny wiąże się z ryzykiem dostarczania organizmowi niepożądanych lub nawet toksycznych substancji. Aby zminimalizować to ryzyko należy stosować się do podstawowych zasad higieny w kuchni. Warzywa i owoce powinny być dokładnie myte przed spożyciem. Produkty spożywcze należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta. Niedozwolone jest spożywanie produktów przeterminowanych, nieświeżych czy nadpsutych. Przygotowane posiłki powinny być spożyte na bieżąco, nie należy ich zbyt długo przechowywać, ani wielokrotnie odgrzewać. Więcej o diecie wątrobowej przeczytasz na blogu Kcalmar.

Materiał partnera

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Byłypracownikpzd 16.01.2022 17:10
Remont dróg = olbrzymie koszt które trzeba płacić wykonawcy. Dopóki biurokracja która nie zna się na rzeczy (nie starosta) zarządza, nic się nie zmieni. Mając swoje zaplecze z odpowiednim sprzętem (frezarki, układarki, walce, maszyny do robót ziemnych, pojazdy - utrzymanie letnie / zimowe pługo-piaskarki, ciężki pług wirnikowy) personel wyszkolony z odpowiednimi uprawnieniami, mądre kierownictwo i minimum pracowników biurowych - mogłoby nadal istnieć jako zarząd dróg powiatowych ze współpracą z miastem jako dodatkowy inwestor. Ale nikt tak i o tym nie mysli. Lepiej płacić dużo i za niewielkie efekty. A gdzie naprawy chodników, oznakowania, urządzeń zabezpieczających (bariery itp.) , latem utrzymanie przydrożnej zieleni.....

Realista 16.01.2022 11:47
Oni wstydu nie mają, najważniejsze ciepłe posadki i pierdzenie w stołki. Jak czytam jakie pieniądze wyciągają małe miejscowości z nowego ładu to szlak mnie trafia ze u nas dużo się mówi a mało stara o dodatkową kasę aby zrobić w końcu porządek i wyremontować wszystkie strategiczne drogi a nie tylko przejścia dla pieszych i ścieżki rowerowe.

Rychu taki lepszy Ryszard 15.01.2022 15:33
Zdezelowana po remoncie JPII

Byłypracownikpzd 15.01.2022 12:08
Czy nie jest wstyd decydentom w Starostwie ? Był Powiatowy Zarząd Dróg a w nim pracowali robotnicy drogowi którzy nabieżąco usuwali wszelkie awarie w infrastrukturze drogowej. Teraźniejszy wygląd jest efektem głupoty p. Tudaj i radnych powiatu. Wystarczyło odpowiednie (rzetelne i uczciwe) kontrole i wyciągnąć wnioski pokontrolne.... Zmienić uwczesnych dyrektora i jego zastępce oraz zmniejszyć zatrudnienie do minimum w biurowcu. Zatrudnić i wyszkolić personel - robotników drogowych. Zakupić naprawdę potrzebny sprzęt do letniego i zimowego utrzymania infrastruktury podległej PZD.... No cóż nikt nie przyzna się do popełnionego błędu, mało tego nadal go popełniają.... Dlatego jest jak jest.

Realista 15.01.2022 08:38
Poczekają aż powstanie obwodnica i łącznik oraz wybuduje się fosang i eko okna, tylko że wtedy może już nie być pieniędzy na generalne remonty dróg. To samo z drogą na Gliwice. No cóż jakie miasto niemożliwości takie drogi.

Lord of hell 14.01.2022 17:22
A kiedy remont drogi miejsce Kłodnickie - sławięcice? Po tym serze nie da się jeździć.

Bolek&Lolek 14.01.2022 14:58
A kiedy Starostwo Powiatowe wyremontuje ul.Damrota obok Starostwa, ta ulica jest wizytówką Starostwa na czele z Starostą p.P.Masełko.Czuwaj!

4ry 14.01.2022 13:47
Najważniejsze są przejścia dla pieszych i ścieżki rowerowe,zróbmy jeszcze tysiąc przejść dla pieszych,inteligentnych,jedno za 5 milionów. A drogi w powiecie dziurawe,napier... w aucie staccato aż we łbie dudni.Dwie główne bez ubytków a reszta w stanie agonalnym. I tak od dziesiątek lat,zaorać te drogi i ziemniaki posadzić.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ